De Ierse regering heeft woensdag een streng besparingsplan bekendgemaakt dat tot doel heeft de volgende vier jaar vijftien miljard euro te besparen.

Van de vijftien miljard moet tien miljard komen uit bezuinigingen en vijf miljard van belastingverhogingen.

Volgens het plan worden er 24.750 jobs in de overheidssector geschrapt, wordt de BTW geleidelijk verhoogd tot 24 procent in 2014 (23 procent in 2013) en wordt het minimloon met 1 euro per uur verlaagd. Op sociale uitkeringen wordt 2,8 miljard euro bespaard.

Volgens minister van Financiën Brian Lenihan zal het plan de Ierse belastingbetaler een bedrag van 20 euro per week kosten.

Het plan is bedoeld om het gigantisch begrotingstekort van 32 procent van het bruto binnenlands product geleidelijk terug te brengen tot 3 procent.

Het besparingsplan raakt niet aan de huidige lage belastingvoet voor de vennootschapsbelasting. Die bedraagt 12,5 procent.

De Ierse regering heeft woensdag een streng besparingsplan bekendgemaakt dat tot doel heeft de volgende vier jaar vijftien miljard euro te besparen.Van de vijftien miljard moet tien miljard komen uit bezuinigingen en vijf miljard van belastingverhogingen.Volgens het plan worden er 24.750 jobs in de overheidssector geschrapt, wordt de BTW geleidelijk verhoogd tot 24 procent in 2014 (23 procent in 2013) en wordt het minimloon met 1 euro per uur verlaagd. Op sociale uitkeringen wordt 2,8 miljard euro bespaard.Volgens minister van Financiën Brian Lenihan zal het plan de Ierse belastingbetaler een bedrag van 20 euro per week kosten.Het plan is bedoeld om het gigantisch begrotingstekort van 32 procent van het bruto binnenlands product geleidelijk terug te brengen tot 3 procent.Het besparingsplan raakt niet aan de huidige lage belastingvoet voor de vennootschapsbelasting. Die bedraagt 12,5 procent.