Fine Gael, de centrumrechtse partij van premier Enda Kenny, behaalt volgens de exitpoll 26,1 pct, of tien procent minder dan bij de vorige verkiezing van 2011. Coalitiepartner Labour kreeg 7,8 pct van de stemmen (-11 pct). Fianna Fail, de centrumrechtse partij die al decennialang afwisselend met Fine Gael aan de macht is en bij de vorige verkiezingen een nederlaag leed, zou 22,9 pct (+5,5 pct) halen, Sinn Féin, links-nationalistisch en ooit beschouwd als politieke vleugel van het de Ierse afscheidingsbeweging IRA, scoort 14,9 pct (+5 pct).

Protestbetogingen

Dergelijke resultaten waren al voor de verkiezingen voorspeld door peilingen, waaruit bleek dat de regeringspartijen afgestraft zouden worden voor hun besparingspolitiek. Die hadden gehoopt dat de kiezers zouden kiezen voor stabiliteit in plaats van voor experimenten.

Onlangs protesteerden nog tienduizenden Ieren tegen de besparingen en vooral de vorig jaar ingevoerde extra belasting op het waterverbruik.

Drie scenario's zijn mogelijk na de verkiezing: een coalitie tussen Fine Gael en Labour, aangevuld met onafhankelijken, het organiseren van nieuwe verkiezingen, of een historische coalitie tussen de "vijanden" van centrumrechts, dat al sinds 1932 aan de macht is. Openbare omroep RTE publiceert normaal gezien rond 08.00 uur Belgische tijd een tweede exitpoll. De telling van de stemmen start zaterdag om 10.00 uur Belgische tijd. De definitieve resultaten worden pas zondag verwacht.

(Belga/RR)

Fine Gael, de centrumrechtse partij van premier Enda Kenny, behaalt volgens de exitpoll 26,1 pct, of tien procent minder dan bij de vorige verkiezing van 2011. Coalitiepartner Labour kreeg 7,8 pct van de stemmen (-11 pct). Fianna Fail, de centrumrechtse partij die al decennialang afwisselend met Fine Gael aan de macht is en bij de vorige verkiezingen een nederlaag leed, zou 22,9 pct (+5,5 pct) halen, Sinn Féin, links-nationalistisch en ooit beschouwd als politieke vleugel van het de Ierse afscheidingsbeweging IRA, scoort 14,9 pct (+5 pct). Dergelijke resultaten waren al voor de verkiezingen voorspeld door peilingen, waaruit bleek dat de regeringspartijen afgestraft zouden worden voor hun besparingspolitiek. Die hadden gehoopt dat de kiezers zouden kiezen voor stabiliteit in plaats van voor experimenten. Onlangs protesteerden nog tienduizenden Ieren tegen de besparingen en vooral de vorig jaar ingevoerde extra belasting op het waterverbruik. Drie scenario's zijn mogelijk na de verkiezing: een coalitie tussen Fine Gael en Labour, aangevuld met onafhankelijken, het organiseren van nieuwe verkiezingen, of een historische coalitie tussen de "vijanden" van centrumrechts, dat al sinds 1932 aan de macht is. Openbare omroep RTE publiceert normaal gezien rond 08.00 uur Belgische tijd een tweede exitpoll. De telling van de stemmen start zaterdag om 10.00 uur Belgische tijd. De definitieve resultaten worden pas zondag verwacht.(Belga/RR)