Ieren moeten op 11 maart naar de stembus

© Reuters

Premier Brian Cowen heeft de datum bekendgemaakt nadat vijf ministers uit zijn regering ontslag hadden genomen.

De Ierse premier Brian Cowen wil de parlementsverkiezingen op 11 maart organiseren. Dat heeft hij donderdag bekendgemaakt nadat vijf ministers uit zijn regering hun ontslag hadden aangekondigd.

Na minister van Buitenlandse Zaken Micheal Martin eerder namen nog vijf ministers ontslag genomen uit de Ierse regering.

Martin had ontslag genomen nadat premier Brian Cowen, die tevens de leider is van Fianna Fail, een vertrouwensstemming in de schoot van zijn partij had gewonnen.

In zijn zog namen ook de ministers Mary Harney (Volksgezondheid), Dermot Ahern (Justitie), Noel Dempsey (Transport) en Tony Killeen (Defensie) ontslag. Daar kwam in de loop van donderdag nog minister Batt O’Keefe van Ondernemen bij.

Volgens de Irish Times zouden de ontslagen de weg moeten vrijmaken voor een regeringsherschikking door Cowen met het oog op de parlementsverkiezingen. Maar Cowen kondigde donderdag aan dat de vrijgekomen portefeuilles zullen worden verdeeld onder de huidige ministers.

De premier staat al een tijd onder druk, onder meer wegens de manier waarop hij de financiële crisis heeft aangepakt en vermeende banden met omstreden bankiers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content