‘Humanitaire situatie in Aleppo verslechtert met de dag’

Rebellen in Noord-Aleppo © REUTERS

Het voedsel raakt op in Aleppo. Ook de brandstofvoorraad droogt stilaan op, terwijl meer dan een kwart miljoen mensen er nog vastzit. Dat zegt het Internationale Comité van het Rode Kruis.

De humanitaire situatie in het oosten van de Syrische stad Aleppo “verslechtert met de dag”. Dat zei een woordvoerder van het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) vrijdag. Het gebied dat in handen van de rebellen is, wordt nog steeds bestookt door de Syrische overheid.

De voedselvoorraad raakt op, waardoor de prijzen van basisproducten zoals brood, bloem en melk de hoogte in schieten, aldus woordvoerster Ingy Sedky van het ICRC. In de meeste wijken van de stad droogt daarnaast ook de brandstofvoorraad stilaan op en zitten vele mensen zonder elektriciteit en verwarming, net nu het er winter is.

“Bakkerijen, ziekenhuizen en opvanghuizen zijn afhankelijk van generatoren. In sommige gevallen zijn gemeenschappelijke generatoren afgezet, waardoor burgers in verschillende wijken zonder toegang tot enige vorm van elektriciteit zitten”, aldus Sedky.

Moskou ontkent

Meer dan een kwart miljoen mensen zit vast in Oost-Aleppo. De VN probeert sinds begin november een akkoord te bereiken dat zou toelaten hulp naar de stad te brengen en gewonden te evacueren.

“We hebben dringend de noodzakelijke veiligheidsgarantie nodig van iedereen die in Aleppo vecht, zodat we onze job kunnen doen en levensreddende humanitaire hulp kunnen leveren aan de mensen”, aldus Sedky. Het oosten van Aleppo wordt sinds 2012 door rebellen gecontroleerd. Regeringstroepen, die steun krijgen van Rusland, belegeren dat deel van de stad. Mensenrechtenorganisaties klagen al enige tijd aan dat bij het beleg medische voorzieningen geviseerd worden, maar Moskou ontkent de beschuldigingen. (BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content