Dokters van de Wereld deed de voorbije twee weken een verkenningsmissie in de Balkanlanden. De situatie aan sommige grenzen is dramatisch en chaotisch, is de conclusie. 'In Presevo, aan de grens tussen Servië en Macedonië, werden we geconfronteerd met duizenden mensen die soms 15 uur lang moesten wachten in de regen, totaal uitgeput, zonder toegang tot eten, onderdak, voedsel, water en regenjassen', vertelt dokter Daan van Brusselen.

Flessenhals

De opeenvolging van grenssluitingen en vluchtelingenquota zorgen voor een domino-effect en een flessenhals aan de grensovergangen.

Door het gebrek aan coördinatie van de doorstroming, zorgt dat voor extreme wachttijden, en samen met het gebrek aan humanitaire voorzieningen leidt dat tot mensonwaardige toestanden, aldus Dokters van de Wereld.

In het VTM-nieuws trok ook de VN-vluchtelingenorganisatie aan de alarmbel. 'We zien dat mensen aan onderkoeling lijden en ziek worden door een gebrek aan noodopvang,' zei woordvoerster Vanessa Saenen.

Humanitaire ramp

'Er is dringend nood aan "leadership"', meent dokter Van Brusselen. 'De winter komt eraan, als er nu niets wordt gedaan, dreigt een humanitaire ramp.'

De medische ngo vraagt Europa en de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR om hun invloed aan te wenden om de coördinatie tussen de verschillende landen beter te laten verlopen, zodat de wachttijden aan de grenzen verminderd worden. Daarnaast roept Dokters van de Wereld op tot een uitbreiding van de humanitaire voorzieningen. (Belga/KVDA)

'Veel vluchtelingen hebben geen reëel beeld van situatie'

Veel vluchtelingen hebben volgens de Verenigde Naties geen realistisch beeld van wat hen in Europa te wachten staat. 'De meesten denken dat hun enige kans op een nieuw leven uit de vlucht naar Duitsland, Oostenrijk of Zweden bestaat', zei de woordvoerster van de VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR) Melissa Fleming in Genève. Daarom is het belangrijk om de mensen uit de getroffen landen beter over de situatie in Europa te informeren.

Toename

Volgens de UNHCR zwelt het aantal vluchtelingen dat via de Middellandse Zee naar Europa komt, nog steeds aan. Alleen al maandag hebben bijna 8.000 mensen Lesbos en andere Griekse eilanden bereikt. Sinds het begin van het jaar zijn daarmee al meer dan een half miljoen vluchtelingen in Griekenland geraakt en is het totaal aantal bootvluchtelingen in 2015 naar 643.000 gestegen. Vele nieuwkomers zijn 'vastberaden snel verder te trekken omdat ze vrezen dat de voor hen liggende grenzen binnenkort gesloten worden'. (Belga)

Dokters van de Wereld deed de voorbije twee weken een verkenningsmissie in de Balkanlanden. De situatie aan sommige grenzen is dramatisch en chaotisch, is de conclusie. 'In Presevo, aan de grens tussen Servië en Macedonië, werden we geconfronteerd met duizenden mensen die soms 15 uur lang moesten wachten in de regen, totaal uitgeput, zonder toegang tot eten, onderdak, voedsel, water en regenjassen', vertelt dokter Daan van Brusselen. De opeenvolging van grenssluitingen en vluchtelingenquota zorgen voor een domino-effect en een flessenhals aan de grensovergangen. Door het gebrek aan coördinatie van de doorstroming, zorgt dat voor extreme wachttijden, en samen met het gebrek aan humanitaire voorzieningen leidt dat tot mensonwaardige toestanden, aldus Dokters van de Wereld. In het VTM-nieuws trok ook de VN-vluchtelingenorganisatie aan de alarmbel. 'We zien dat mensen aan onderkoeling lijden en ziek worden door een gebrek aan noodopvang,' zei woordvoerster Vanessa Saenen. 'Er is dringend nood aan "leadership"', meent dokter Van Brusselen. 'De winter komt eraan, als er nu niets wordt gedaan, dreigt een humanitaire ramp.' De medische ngo vraagt Europa en de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR om hun invloed aan te wenden om de coördinatie tussen de verschillende landen beter te laten verlopen, zodat de wachttijden aan de grenzen verminderd worden. Daarnaast roept Dokters van de Wereld op tot een uitbreiding van de humanitaire voorzieningen. (Belga/KVDA)