In het rapport 'De folter-archipel' dat de krant De Standaard kon inkijken, worden de foltertechnieken van de Syrische geheime diensten in detail beschreven. Gevangenen worden in overvolle cellen gestopt en gedwongen om 24 uur per dag recht te staan. Men trekt hun vingernagels uit en ranselt hen af met stokken en kabels. Hun geslachtsdelen worden geëlektrocuteerd. Mannen en vrouwen worden verkracht.

Human Rights Watch baseerde het rapport op getuigenissen van Syrische ex-gevangenen, families van overleden gevangenen en overlopers van de geheime diensten. Die heeft het geïnterviewd sinds het begin van de Syrische opstand in 2011.

100.000 gevangenen

De Standaard sprak met een van de auteurs van het rapport. Die blijft 'voor zijn eigen veiligheid' anoniem. Human Rights Watch publiceerde in 1991 al eens een rapport over folterpraktijken in Syrië. In vergelijking met toen wordt er nu gefolterd "op ongeziene schaal."

Human Rights Watch ondervroeg tweehonderd betrokkenen. Op die manier schat de groep het aantal mensen dat sinds vorig jaar in de Syrische cellen belandde op 80.000 tot 100.000. Dat is een stuk hoger dan de schattingen van andere organisaties, die het op 25.000 houden, schrijft De Standaard.

Human Rights Watch bouwt zijn raming op de verhalen van slachtoffers - vaak zijn die naar buurlanden van Syrië gevlucht - die het vergeleek met de getuigenissen van deserteurs uit de Syrische geheime diensten

Misdaden tegen de menselijkheid

"De regelmaat waarmee hetzelfde soort van folteringen voorkomt, in het hele land, bij verschillende geheime diensten, wijst op een georganiseerd patroon -- een overheidspolitiek, wat wil zeggen dat het regime zich schuldig maakt aan misdaden tegen de menselijkheid", zegt de anonieme bron. (TV)

In het rapport 'De folter-archipel' dat de krant De Standaard kon inkijken, worden de foltertechnieken van de Syrische geheime diensten in detail beschreven. Gevangenen worden in overvolle cellen gestopt en gedwongen om 24 uur per dag recht te staan. Men trekt hun vingernagels uit en ranselt hen af met stokken en kabels. Hun geslachtsdelen worden geëlektrocuteerd. Mannen en vrouwen worden verkracht. Human Rights Watch baseerde het rapport op getuigenissen van Syrische ex-gevangenen, families van overleden gevangenen en overlopers van de geheime diensten. Die heeft het geïnterviewd sinds het begin van de Syrische opstand in 2011. 100.000 gevangenen De Standaard sprak met een van de auteurs van het rapport. Die blijft 'voor zijn eigen veiligheid' anoniem. Human Rights Watch publiceerde in 1991 al eens een rapport over folterpraktijken in Syrië. In vergelijking met toen wordt er nu gefolterd "op ongeziene schaal." Human Rights Watch ondervroeg tweehonderd betrokkenen. Op die manier schat de groep het aantal mensen dat sinds vorig jaar in de Syrische cellen belandde op 80.000 tot 100.000. Dat is een stuk hoger dan de schattingen van andere organisaties, die het op 25.000 houden, schrijft De Standaard. Human Rights Watch bouwt zijn raming op de verhalen van slachtoffers - vaak zijn die naar buurlanden van Syrië gevlucht - die het vergeleek met de getuigenissen van deserteurs uit de Syrische geheime diensten Misdaden tegen de menselijkheid "De regelmaat waarmee hetzelfde soort van folteringen voorkomt, in het hele land, bij verschillende geheime diensten, wijst op een georganiseerd patroon -- een overheidspolitiek, wat wil zeggen dat het regime zich schuldig maakt aan misdaden tegen de menselijkheid", zegt de anonieme bron. (TV)