Voormalig vicepresident Pence hekelt huiszoeking Mar-a-Lago, ook Giuliani niet mals voor FBI

Mar-a-Lago, het verblijf en de privéclub van Donald Trump in Florida. © Reuters

Voormalig Amerikaans vicepresident Mike Pence heeft dinsdag de huiszoeking in de woning van oud-president Donald Trump in Mar-a-Lago, in de staat Florida, op de korrel genomen. “Ik deel de diepe bezorgdheid van miljoenen Amerikanen over de niet eerder vertoonde huiszoeking in de privéwoning van president Trump”, klinkt het dinsdag op Twitter.

Maandagavond maakte Trump bekend dat zijn woning werd doorzocht door de FBI. De Republikeinen waren haast unaniem in het omschrijven van de actie als “politiek geïnspireerd”. Ook Pence gaf dinsdag aan dat “de acties van gisteren het vertrouwen in het rechtssysteem ondermijnen”.

Trumps voormalige persoonlijke advocaat Rudy Giuliani haalde op hetzelfde medium nog veel harder uit. “De FBI en het ministerie van Justitie hebben de macht van de rechtshandhaving misbruikt alsof de VS geen grondwet heeft en een fascistische politiestaat is”, klonk het. “De Biden-administratie is de eerste in de geschiedenis die zijn voorganger en zijn supporters gerechtelijk wil vervolgen”, vervolgde Giuliani.

Verder riep de Republikeinse leider in het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy minister van Justitie Merrick Garland op om “documenten te bewaren en zijn agenda vrij te maken”. Een klaarblijkelijk dreigement als de Republikeinen de controle in het Huis zouden overnemen bij de midtermverkiezingen in november.

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump liet maandagavond weten dat de FBI is ‘binnengevallen’ in zijn woning in Florida. Dat melden Amerikaanse media. Volgens CNN weigerde Trump te zeggen waarom de FBI-agenten in Mar-a-Lago waren, maar verklaarde hij wel dat de inval onaangekondigd was en dat de agenten ook zijn kluis hebben opengebroken. Officieel gaat het louter om een huiszoeking.

‘Onze natie beleeft sombere dagen. Mijn prachtige huis, Mar-A-Lago in Palm Beach, Florida, wordt momenteel belegerd, overvallen en bezet door een grote groep FBI-agenten,’ aldus Trump in een verklaring op het mede door hem opgerichte sociale netwerk Truth Social. ‘Deze onaangekondigde inval in mijn huis was niet nodig en niet gepast,’ schreef Trump verder. Hij had het ook over ‘politieke vervolging’. 

De huiszoeking zou inmiddels voorbij zijn en volgens een verslaggever van CNN was Trump niet thuis tijdens de operatie. De FBI zelf heeft de inval nog niet bevestigd.

Partner Content