De timing was gepland. Enkele uren nadat president Obama op de klimaattop in Parijs verkondigde dat er internationale inspanningen moeten gebeuren om de klimaatverandering tegen te gaan, toonde het Huis, zoals eerder de Senaat, dat niet alle Amerikanen er zo over denken.

Het Huis van Afgevaardigden keurde grotendeels volgens partijlijnen een motie goed die gericht was tegen het "Clean Power Plan" van Obama. 242 afgevaardigden stemden voor de motie, 180 tegen. In zijn Clean Power plan legt de president aan energiecentrales een verplichte daling van de CO2-uitstoot op: met 32 procent tegen 2030, in vergelijking met 2005.

'Dolk in de rug van kolenindustrie'

Volgens Republikeins volksvertegenwoordiger Mike Bost is de reglementering "een dolk in het hart van de kolenindustrie". De Amerikaanse Senaat stemde midden vorige maand al, maar het Huis van Afgevaardigden heeft speciaal gewacht om te stemmen tot de Klimaattop in Parijs. "Zodat de wereld weet dat er in de Verenigde Staten onenigheid bestaat over het machtsmisbruik van de president", aldus Republikein Ed Whitfield uit Kentucky, waar heel wat kolenmijnen zijn gevestigd.

Obama zou in elk geval zijn veto gebruiken om het klimaatplan goed te keuren. De Republikeinen vrezen de economische gevolgen van de maatregelen en beloofden al het plan terug te schroeven, indien ze de presidentsverkiezingen van 2016 winnen. De Democraten steunen de doelstellingen van Obama wel.

In Parijs maakte Obama zich sterk dat zijn plan zijn ambstermijn zal overleven.

(Belga/RR)

De timing was gepland. Enkele uren nadat president Obama op de klimaattop in Parijs verkondigde dat er internationale inspanningen moeten gebeuren om de klimaatverandering tegen te gaan, toonde het Huis, zoals eerder de Senaat, dat niet alle Amerikanen er zo over denken.Het Huis van Afgevaardigden keurde grotendeels volgens partijlijnen een motie goed die gericht was tegen het "Clean Power Plan" van Obama. 242 afgevaardigden stemden voor de motie, 180 tegen. In zijn Clean Power plan legt de president aan energiecentrales een verplichte daling van de CO2-uitstoot op: met 32 procent tegen 2030, in vergelijking met 2005. Volgens Republikeins volksvertegenwoordiger Mike Bost is de reglementering "een dolk in het hart van de kolenindustrie". De Amerikaanse Senaat stemde midden vorige maand al, maar het Huis van Afgevaardigden heeft speciaal gewacht om te stemmen tot de Klimaattop in Parijs. "Zodat de wereld weet dat er in de Verenigde Staten onenigheid bestaat over het machtsmisbruik van de president", aldus Republikein Ed Whitfield uit Kentucky, waar heel wat kolenmijnen zijn gevestigd. Obama zou in elk geval zijn veto gebruiken om het klimaatplan goed te keuren. De Republikeinen vrezen de economische gevolgen van de maatregelen en beloofden al het plan terug te schroeven, indien ze de presidentsverkiezingen van 2016 winnen. De Democraten steunen de doelstellingen van Obama wel. In Parijs maakte Obama zich sterk dat zijn plan zijn ambstermijn zal overleven.(Belga/RR)