Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigdenheeft Trumpcare goedgekeurd, het stelsel dat Obamacare moet vervangen. Het was een nipte overwinning, 217 stemmen tegen 212. Eind maart mislukte een poging tot goedkeuring, omdat te weinig Republikeinen achter Trump stonden. Concreet stond de conservatieve vleugel, de zogenaamde Freedom Caucus, tegenover de gematigde Republikeinen. Ten opzichte van de versie die toen op tafel lag, zijn er enkele inhoudeliujke veranderingen gebeurd. Zo kunnen verzekeringsmaatschappijen een vrijstelling vragen van het verbod om mensen die al een aandoening hebben, te weigeren, meldt Reuters.

Met de stemming heeft president Donald Trump een belangrijke stap gezet in het vervullen van een van zijn grote verkiezingsbeloften. Hij kondigde prompt een Republikeinse persconferentie in het Witte Huis aan. Maar hij is er nog niet. De wettekst moet nu naar de Senaat. Daar is de Republikeinse overheid niet zo groot, 52 tegen 48 stoelen. Veel senatoren zullen de plannen ook nog willen wijzigen.

Ziekteverzekeraars zouden in het nieuwe systeem de premie voor mensen die al een zware ziekte achter de rug hebben mogen verhogen, iets wat onder Obamacare niet mocht. Ook ouderen zouden een hogere premie krijgen. Tegelijk zou de overheid de volgende vijf jaar 8 miljard vrijmaken om mensen met een medisch verleden te helpen, legt CNN uit.

Nancy Pelosi, Democratisch fractieleider in het Huis van Afgevaardigden, reageerde meteen scherp op Twitter.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigdenheeft Trumpcare goedgekeurd, het stelsel dat Obamacare moet vervangen. Het was een nipte overwinning, 217 stemmen tegen 212. Eind maart mislukte een poging tot goedkeuring, omdat te weinig Republikeinen achter Trump stonden. Concreet stond de conservatieve vleugel, de zogenaamde Freedom Caucus, tegenover de gematigde Republikeinen. Ten opzichte van de versie die toen op tafel lag, zijn er enkele inhoudeliujke veranderingen gebeurd. Zo kunnen verzekeringsmaatschappijen een vrijstelling vragen van het verbod om mensen die al een aandoening hebben, te weigeren, meldt Reuters. Met de stemming heeft president Donald Trump een belangrijke stap gezet in het vervullen van een van zijn grote verkiezingsbeloften. Hij kondigde prompt een Republikeinse persconferentie in het Witte Huis aan. Maar hij is er nog niet. De wettekst moet nu naar de Senaat. Daar is de Republikeinse overheid niet zo groot, 52 tegen 48 stoelen. Veel senatoren zullen de plannen ook nog willen wijzigen. Ziekteverzekeraars zouden in het nieuwe systeem de premie voor mensen die al een zware ziekte achter de rug hebben mogen verhogen, iets wat onder Obamacare niet mocht. Ook ouderen zouden een hogere premie krijgen. Tegelijk zou de overheid de volgende vijf jaar 8 miljard vrijmaken om mensen met een medisch verleden te helpen, legt CNN uit. Nancy Pelosi, Democratisch fractieleider in het Huis van Afgevaardigden, reageerde meteen scherp op Twitter.