Huis van Afgevaardigden keurt feestdag ter herdenking van afschaffing slavernij in VS goed

Een viering van Juneteeth in 2020, in Denver, Colorado. © Reuters

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft woensdag een wetsvoorstel aangenomen om van 19 juni, de dag waarop Amerikanen de afschaffing van de slavernij herdenken, een feestdag te maken.

De leiders van de beide partijen hadden zich achter het voorstel geschaard. De tekst werd dan ook met een duidelijke meerderheid van 415 stemmen tegen 14 goedgekeurd. De veertien tegenstemmen waren afkomstig van Republikeinse volksvertegenwoordigers. Dinsdag was de tekst ook al unaniem door de Senaat geraakt. President Joe Biden moet nog zijn goedkeuring geven, maar er bestaat weinig twijfel over zijn steun voor het voorstel.

Op Juneteenth, zoals de herdenkingsdag wordt genoemd, wordt herdacht dat op 19 juni 1865 de laatste slaven in de Verenigde Staten werden bevrijd in Galveston, Texas. In sommige staten, waaronder Texas, is die dag al langer erkend als een feestdag. De oproep om van Juneteenth in het hele land een feestdag te maken, kwam er in de nasleep van de aanhoudende Black Lives Matter-protesten tegen racisme en buitensporig politiegeweld.

Partner Content