Het waren nog maar de negende presidentsverkiezingen sinds de onafhankelijkheid van IJsland in 1944. Vaak was er na vier jaar geen tegenkandidaat en kon de zittende president zonder verkiezingen een nieuwe termijn aanvatten.

Dit keer was er met Guðmundur Franklín Jónsson (56) wel een uitdager. Veel kans maakte de voormalige beursmakelaar op Wall Street die later hoteluitbater werd evenwel niet. Hij richtte tien jaar geleden een groen-rechtse partij op, maar dat werd geen succes. In interviews uitte Jónsson zich als bewonderaar van Donald Trump.

De huidige president Guðni Jóhannesson heeft een neutraler imago. Hij is populair over de partijgrenzen heen. In zijn eerste termijn als president maakte hij volgens de analyse van RUV van het presidentschap weer een symbool van nationale eenheid. Voor zijn verkiezing in 2016 gaf hij geschiedenis aan de Universiteit van IJsland. Jóhannesson is getrouwd met een Canadese die hij ontmoette tijdens zijn studies in Oxford.

Het waren nog maar de negende presidentsverkiezingen sinds de onafhankelijkheid van IJsland in 1944. Vaak was er na vier jaar geen tegenkandidaat en kon de zittende president zonder verkiezingen een nieuwe termijn aanvatten. Dit keer was er met Guðmundur Franklín Jónsson (56) wel een uitdager. Veel kans maakte de voormalige beursmakelaar op Wall Street die later hoteluitbater werd evenwel niet. Hij richtte tien jaar geleden een groen-rechtse partij op, maar dat werd geen succes. In interviews uitte Jónsson zich als bewonderaar van Donald Trump. De huidige president Guðni Jóhannesson heeft een neutraler imago. Hij is populair over de partijgrenzen heen. In zijn eerste termijn als president maakte hij volgens de analyse van RUV van het presidentschap weer een symbool van nationale eenheid. Voor zijn verkiezing in 2016 gaf hij geschiedenis aan de Universiteit van IJsland. Jóhannesson is getrouwd met een Canadese die hij ontmoette tijdens zijn studies in Oxford.