Wat is het belang van de dood van Bin Laden voor enerzijds de VS en anderzijds de rest van de wereld?
Hubert van Humbeeck: "Volgens mij heeft de dood van Bin Laden voor de VS vooral een groot symbolisch belang: hij was de aartsvijand. In de praktijk verandert dit nieuwe feit wellicht weinig aan de oorlog tegen het terrorisme als zodanig. De VS weten sinds 9/11 dat ze niet onkwetsbaar zijn. De rest van de wereld moet verder afrekenen met de dynamiek die Al-Qaeda bracht en de verschillende deelorganisaties die overal in haar spoor zijn ontstaan."

Wat zijn de gevolgen voor Al-Qaeda? Zal de organisatie zich willen wreken?

Van Humbeeck: "Een man zoals Osama kan niet worden vervangen. Niemand bij Al-Qaeda heeft zijn uitstraling, zijn aura, zijn roep. Hij wordt nu waarschijnlijk uitgespeeld als een martelaar en zo blijft hij gevaarlijk. Want de organisatie zal zich natuurlijk proberen wreken, ze zal willen laten weten dat ze nog bestaat en dat er nog rekening met haar moet worden gehouden. In de praktijk verandert dat weinig: de strijd gaat gewoon verder. De vraag is misschien of de dood van Osama bin Laden invloed zal hebben op de recente ontwikkelingen in de Arabische wereld, waarbij Al-Qaeda volstrekt geen rol speelde.

Zal deze gebeurtenis een invloed hebben op de populariteit van Barack Obama?

Van Humbeeck: "Obama gedroeg zich in deze als een echte Amerikaanse president. Hij betrok ook zijn voorgangers Bush en Clinton in dit bijzondere moment. Hij liet daarmee zien dat hij boven de partijen kan staan, wat op dit moment in Amerika niet gemakkelijk is. Heeft het ook invloed op de presidentsverkiezingen van volgend jaar? Daarvoor is het te vroeg. Daarvoor is het waarschijnlijk toch belangrijker dat hij de economie weer aan de praat krijgt." (TE)

Wat is het belang van de dood van Bin Laden voor enerzijds de VS en anderzijds de rest van de wereld? Hubert van Humbeeck: "Volgens mij heeft de dood van Bin Laden voor de VS vooral een groot symbolisch belang: hij was de aartsvijand. In de praktijk verandert dit nieuwe feit wellicht weinig aan de oorlog tegen het terrorisme als zodanig. De VS weten sinds 9/11 dat ze niet onkwetsbaar zijn. De rest van de wereld moet verder afrekenen met de dynamiek die Al-Qaeda bracht en de verschillende deelorganisaties die overal in haar spoor zijn ontstaan." Wat zijn de gevolgen voor Al-Qaeda? Zal de organisatie zich willen wreken? Van Humbeeck: "Een man zoals Osama kan niet worden vervangen. Niemand bij Al-Qaeda heeft zijn uitstraling, zijn aura, zijn roep. Hij wordt nu waarschijnlijk uitgespeeld als een martelaar en zo blijft hij gevaarlijk. Want de organisatie zal zich natuurlijk proberen wreken, ze zal willen laten weten dat ze nog bestaat en dat er nog rekening met haar moet worden gehouden. In de praktijk verandert dat weinig: de strijd gaat gewoon verder. De vraag is misschien of de dood van Osama bin Laden invloed zal hebben op de recente ontwikkelingen in de Arabische wereld, waarbij Al-Qaeda volstrekt geen rol speelde. Zal deze gebeurtenis een invloed hebben op de populariteit van Barack Obama? Van Humbeeck: "Obama gedroeg zich in deze als een echte Amerikaanse president. Hij betrok ook zijn voorgangers Bush en Clinton in dit bijzondere moment. Hij liet daarmee zien dat hij boven de partijen kan staan, wat op dit moment in Amerika niet gemakkelijk is. Heeft het ook invloed op de presidentsverkiezingen van volgend jaar? Daarvoor is het te vroeg. Daarvoor is het waarschijnlijk toch belangrijker dat hij de economie weer aan de praat krijgt." (TE)