Huawei-topvrouw Meng Wanzhou sleept Canadese overheid voor rechter

De financiële directrice van de Chinese telecomreus Huawei, Meng Wanzhou, 2 oktober 2014 © REUTERS

De financiële directrice van de Chinese telecomreus Huawei, Meng Wanzhou, is een gerechtelijke procedure gestart tegen de Canadese overheid. Ze beschuldigt die ervan haar grondwettelijke rechten geschonden te hebben toen ze begin december gearresteerd werd in Vancouver. Dat zeggen haar advocaten zondag.

Meng spreekt van ‘ernstige schendingen van haar grondwettelijke rechten’ bij haar arrestatie en verhoor, nadat ze was geland op de luchthaven van Vancouver op 1 december.

De arrestatie, op vraag van de VS die haar uitlevering eisen, lokte een diplomatieke crisis uit tussen Ottawa en Peking.

De advocaten beklagen zich vooral over de drie uur durende ondervraging van Meng door de douane. Officieel ging het om een routinecontrole, voor ze officieel zou gearresteerd worden. Maar haar advocaten zeggen dat haar telefoons en computers, net als haar bagage, gedurende drie uur doorzocht zouden zijn. Dat is een schending van haar rechten, zeggen ze.

De zaak werd vrijdag aangespannen. Het Canadese gerecht lanceerde vrijdag ook de uitleveringsprocedure naar de VS van Meng Wanzhou.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie beschuldigt Huawei en haar financiële directrice ervan de Amerikaanse sancties tegen Iran omzeild te hebben. Ook zou Huawei, via twee vestigingen, industriële geheimen ontfutseld hebben aan de Amerikaanse telecomgroep T-Mobile.

Meng, de dochter van de stichter van Huawei, is sinds midden december voorwaardelijke vrijgelaten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content