HRW: ‘Turkse grenswachters doden Syrische vluchtelingen’

Meisje in vluchtelingenopvang aan de Syrische kant van de grens met Turkije © REUTERS

Zeker vijf Syrische vluchtelingen, waaronder één kind, kwamen om het leven door het gewelddadige optreden van Turkse grenswachters.

In maart en april van dit jaar werden zeker vijf Syrische vluchtelingen gedood, onder wie één kind, en raakten veertien anderen zwaargewond door het gewelddadig optreden van Turkse grenswachters. Dat heeft mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) gezegd. De ngo roept Turkije op om aan die “echt verschrikkelijke” daden een halt toe te roepen.

“Terwijl de Turkse autoriteiten beweren dat ze Syrische vluchtelingen met open armen en open grenzen ontvangen, zijn hun grenswachters ze aan het doden en aframmelen”, zegt Gerry Simpson van HRW. Hij vraagt dat het land, dat amper nog Syrische vluchtelingen toelaat, daar iets aan doet.

Volgens HRW is dat ook deels de fout van de Europese Unie, die in maart een deal sloot met Turkije om illegale migranten terug te sturen. “Door geen vluchtelingen binnen te laten, zet de EU het licht op groen voor Turkije om zijn grenzen te sluiten”, zegt Simpson. “Dat eist een zware tol op de door oorlog geteisterde asielzoekers die nergens anders heen kunnen.” (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content