HRW: ‘Bloedbad tijdens pro-Morsi betogingen gepland door overheid’ (video)

Protest bij Rabaa al-Adawiya moskee in Caïro, Egypte © Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Tijdens de rellen in 2013 tussen voor- en tegenstanders van de toenmalige Egyptische president Mohammed Morsi, maakten de veiligheidsdiensten een duizendtal dodelijke slachtoffers, schrijft Human Right Watch (HRW). ‘Dit bloedbad was gepland.’

Tijdens zes verschillende protesten, die uitbraken voor en na de afzetting van de Egyptische president Mohammed Morsi, vielen volgens een rapport van Human Right Watch (HRW) minstens 1.150 doden. “Een voor een waren zij het slachtoffer van het hardhandig optreden van de veiligheidstroepen, waardoor het geweld gerekend kan worden tot een misdaad tegen de menselijkheid”, zegt HRW.

De bloedigste rel vond plaats op 14 augustus 2013 in de buurt van de Rabaa al-Adawiya moskee in de hoofdstad Caïro, daarbij vielen 817 doden. “Het hoogste aantal doden op één dag bij een opstand in de recente geschiedenis”, zegt Kenneth Roth, HRW-directeur. “Het gewelddadig neerslaan van de massa was gepland en besproken in de hoogste rangen van de Egyptische politiek. Veel van die politici zijn nu nog steeds aan de macht in Egypte”, zegt Roth. “Bovendien feliciteerde de overheid de politie en het leger met het hardhandig en ‘efficiënt’ optreden.”

HRW niet welkom in Egypte

Directeur Kenneth Roth en Midden Oosten-deskundige Sarah Leah Whitson waren van plan het rapport voor te stellen in Egypte. Maar zo ver kwam het niet. Na aankomst op de luchthaven in Caïro werden ze twaalf uur vastgehouden en uiteindelijk om ‘veiligheidsredenen’ teruggestuurd. HRW liet via een mededeling weten dat het de eerste keer is dat de Egyptische overheid leden van HRW de toegang tot het land verbiedt. “Zelfs in de tijd van Hosni Mubarak gebeurde dat niet.”

In juli 2013 werd na dagenlang protest de president en moslimbroeder Mohammed Morsi afgezet. Op 26 maart 2014 werd voormalig legergeneraal Abdul Fatah al-Sisi verkozen tot de nieuwe president.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content