De sjiitische Houthi-rebellen hebben vrijdag het parlement in Jemen ontbonden. In de plaats komt er een nationale raad van 551 leden. Belangrijker nog is dat er ook een presidentiële raad van vijf leden komt, verkozen door de nationale raad. Die moet het land weer enige stabiliteit geven nadat president Abd Rabbu Mansour Hadi en zijn regering op 22 januari opstapten. De presidentiële raad moet een overgangsregering in de steigers zetten.

Interimgrondwet

De sjiitische rebellen hebben de "overgangsperiode" vastgelegd op twee jaar. In die periode zal een interimgrondwet gelden. De aankondigingen komen er twee dagen nadat een ultimatum van drie dagen verstreek. De Houthi's hadden de verschillende partijen drie dagen gegeven om een akkoord te bereiken die de leemte moest vullen na het vertrek van president Hadi.

Eerder deze week strandden ook de onderhandelingen onder auspiciën van de Verenigde Naties om een uitweg te vinden uit de crisis.

Al-Qaeda

De Houthi-rebellen zijn afkomstig uit het bergachtige noorden van Jemen. Ze zetten de voorbije maanden een forse opmars neer, waarbij ze in de hoofdstad Sanaa de controle verwierven over steeds meer regeringsgebouwen. Twee weken geleden veroverden ze het presidentieel paleis.

Jemen wordt ook geconfronteerd met een tak van de terreurorganisatie al-Qaeda en een separatistische beweging in het zuiden van het land. (Belga/WB)

De sjiitische Houthi-rebellen hebben vrijdag het parlement in Jemen ontbonden. In de plaats komt er een nationale raad van 551 leden. Belangrijker nog is dat er ook een presidentiële raad van vijf leden komt, verkozen door de nationale raad. Die moet het land weer enige stabiliteit geven nadat president Abd Rabbu Mansour Hadi en zijn regering op 22 januari opstapten. De presidentiële raad moet een overgangsregering in de steigers zetten.De sjiitische rebellen hebben de "overgangsperiode" vastgelegd op twee jaar. In die periode zal een interimgrondwet gelden. De aankondigingen komen er twee dagen nadat een ultimatum van drie dagen verstreek. De Houthi's hadden de verschillende partijen drie dagen gegeven om een akkoord te bereiken die de leemte moest vullen na het vertrek van president Hadi. Eerder deze week strandden ook de onderhandelingen onder auspiciën van de Verenigde Naties om een uitweg te vinden uit de crisis. De Houthi-rebellen zijn afkomstig uit het bergachtige noorden van Jemen. Ze zetten de voorbije maanden een forse opmars neer, waarbij ze in de hoofdstad Sanaa de controle verwierven over steeds meer regeringsgebouwen. Twee weken geleden veroverden ze het presidentieel paleis. Jemen wordt ook geconfronteerd met een tak van de terreurorganisatie al-Qaeda en een separatistische beweging in het zuiden van het land. (Belga/WB)