De sjiitische Houthi-rebellen in Jemen zouden raketten uit Noord-Korea vanuit Jemen hebben afgeschoten op Saoedi-Arabië. Dat meldt de geheime dienst van Zuid-Korea, schrijft het persbureau AP.

'Zeker 20 scud-raketten werden afgevoerd op Saoedi-Arabië, waarvan het land 40 procent wist te onderscheppen', aldus een Zuid-Koreaanse functionaris. Naar verluidt zou Noord-Korea de raketten (die van Russische makelij zijn) verkocht hebben aan verschillenden landen in het Midden-Oosten om zo aan buitenlandse valuta te komen.

Land dreigt in te storten

Ondanks een eenzijdig bestand in het door een burgeroorlog geteisterde Jemen gaan de gevechten gewoon door. Een door Saoedi-Arabië geleide militaire coalitie had een eenzijdig, vijf dagen durend 'humanitair' staakt-het-vuren afgekondigd dat zondag om middernacht zou ingaan. Maar de Houthi-rebellen legden het bestand naast zich neer. Volgens rebellenleider Abdel Malak al-Houthi heeft het bestand 'enkel tot doel een adempauze in te lassen om Daesh (het Arabische acroniem voor IS,) en al-Qaida te mobiliseren.'

Waarop het Jemenitische leger een legerbasis aanviel die in handen is van Houthi-rebellen. De belegering duurde zo'n veertig uur. Iran, die de sjiitische Houthi's steunt, beschuldigt de soenitische rivaal Saoudi-Arabië ervan 'met vuur te spelen.'

Oorlogsmisdaad

Een meisje zit op straat met haar slapende moeder in de Jemenitische hoofdstad Sanaa. De humanitaire crisis is geëscaleerd door de oorlog van de Saudische coalitie tegen Houthi's in het land. , Reuters
Een meisje zit op straat met haar slapende moeder in de Jemenitische hoofdstad Sanaa. De humanitaire crisis is geëscaleerd door de oorlog van de Saudische coalitie tegen Houthi's in het land. © Reuters

In Jemen vechten sjiitische Houthi's en hun bondgenoten al maandenlang tegen de aanhangers van de soennitische president in ballingschap Hadi, die eind maart naar Riyad is gevlucht. Sindsdien bombardeert een door buurland Saoedi-Arabië geleide coalitie van Arabische landen stellingen van de rebellen vanuit de lucht. Door de gevechten en luchtaanvallen dreigt het straatarme land compleet ineen te storten. Voedsel, geneesmiddelen en brandstof zijn schaars. De eerste ziektes breiden zich uit.

Het aantal burgers dat is omgekomen door de aanhoudende gevechten overschrijdt intussen de kaap van 1.900. De afgelopen twaalf dagen alleen al kwamen 202 burgers om het leven, meldt Reuters.

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) waarschuwt dat de luchtaanval van afgelopen week mogelijk bestempeld kan worden als oorlogsmisdaad. Zeker 65 burgers waaronder 10 kinderen kwamen toen om het leven. Voorts raakten tientallen personen gewond. 'De coalitie bombardeerde woningen, zonder een duidelijk militair doel.' Aangezien Saoedi-Arabië en zijn coalitiepartners er 'zelf in falen' om onderzoek te doen naar de onwettige bombardementen, wil HRW dat de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties een onderzoek opent. (AVE)

De sjiitische Houthi-rebellen in Jemen zouden raketten uit Noord-Korea vanuit Jemen hebben afgeschoten op Saoedi-Arabië. Dat meldt de geheime dienst van Zuid-Korea, schrijft het persbureau AP. 'Zeker 20 scud-raketten werden afgevoerd op Saoedi-Arabië, waarvan het land 40 procent wist te onderscheppen', aldus een Zuid-Koreaanse functionaris. Naar verluidt zou Noord-Korea de raketten (die van Russische makelij zijn) verkocht hebben aan verschillenden landen in het Midden-Oosten om zo aan buitenlandse valuta te komen. Ondanks een eenzijdig bestand in het door een burgeroorlog geteisterde Jemen gaan de gevechten gewoon door. Een door Saoedi-Arabië geleide militaire coalitie had een eenzijdig, vijf dagen durend 'humanitair' staakt-het-vuren afgekondigd dat zondag om middernacht zou ingaan. Maar de Houthi-rebellen legden het bestand naast zich neer. Volgens rebellenleider Abdel Malak al-Houthi heeft het bestand 'enkel tot doel een adempauze in te lassen om Daesh (het Arabische acroniem voor IS,) en al-Qaida te mobiliseren.' Waarop het Jemenitische leger een legerbasis aanviel die in handen is van Houthi-rebellen. De belegering duurde zo'n veertig uur. Iran, die de sjiitische Houthi's steunt, beschuldigt de soenitische rivaal Saoudi-Arabië ervan 'met vuur te spelen.'In Jemen vechten sjiitische Houthi's en hun bondgenoten al maandenlang tegen de aanhangers van de soennitische president in ballingschap Hadi, die eind maart naar Riyad is gevlucht. Sindsdien bombardeert een door buurland Saoedi-Arabië geleide coalitie van Arabische landen stellingen van de rebellen vanuit de lucht. Door de gevechten en luchtaanvallen dreigt het straatarme land compleet ineen te storten. Voedsel, geneesmiddelen en brandstof zijn schaars. De eerste ziektes breiden zich uit. Het aantal burgers dat is omgekomen door de aanhoudende gevechten overschrijdt intussen de kaap van 1.900. De afgelopen twaalf dagen alleen al kwamen 202 burgers om het leven, meldt Reuters. De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) waarschuwt dat de luchtaanval van afgelopen week mogelijk bestempeld kan worden als oorlogsmisdaad. Zeker 65 burgers waaronder 10 kinderen kwamen toen om het leven. Voorts raakten tientallen personen gewond. 'De coalitie bombardeerde woningen, zonder een duidelijk militair doel.' Aangezien Saoedi-Arabië en zijn coalitiepartners er 'zelf in falen' om onderzoek te doen naar de onwettige bombardementen, wil HRW dat de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties een onderzoek opent. (AVE)