De Rwandese autoriteiten beschuldigen Paul Rusesabagina, die tijdens de genocide van 1994 honderden Tutsi's in zijn hotel in Kigali verborg, van financiële steun aan de Hutu-rebellenbeweging FDLR.Rusesabagina werd internationaal bekend door de film 'Hotel Rwanda'.

De Rwandese procureur-generaal Martin Ngoga zegt over "harde bewijzen" te beschikken. Volgens hem werd het geld verspreid via bankrekeningen in Burundi, Tanzania en Congo.

De Forces Democratiques de Liberation du Rwanda (FDLR), waarvan de leden deelnamen aan de genocide, worden door Kigali en verschillende westerse regeringen beschouwd als een terroristische organisatie. Ze zijn gevestigd in Oost-Congo.

Victoire Ingabire

Ngoga beschuldigt Rusesabagina ook van samenwerking met de Rwandese opposante Victoire Ingabire. Zij werd vorige week in Kigali opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de oprichting van een terreurorganisatie.

De Rwandese staatsradio bracht ook de kwestie ter sprake van een eventuele uitvaardiging van een internationaal arrestatiebevel tegen Rusesabagina in de komende dagen. Wanneer hij niet gearresteerd en gedeporteerd wordt naar Rwanda, zal hij berecht worden bij verstek.

Internationale media melden dat Rusesabagina de beschuldigingen ontkent. Hij spreekt van een lastercampagne tegen hem.

Film

Het verhaal van Rusesabagina (56), die momenteel in de Verenigde Staten woont, en zijn Hotel des Mille Collines diende als inspiratie voor de bekende film 'Hotel Rwanda' (2004). De rol van Rusesabagina werd vertolkt door de Amerikaanse acteur Don Cheadle.

Sommige Rwandezen beschouwen Rusesabagina als een held die levens redde, terwijl anderen, onder wie president Paul Kagame, hem een bedrieger vinden. Rusesabagina is nu een uitgesproken tegenstander van het huidige Rwandese regime.

De Rwandese autoriteiten beschuldigen Paul Rusesabagina, die tijdens de genocide van 1994 honderden Tutsi's in zijn hotel in Kigali verborg, van financiële steun aan de Hutu-rebellenbeweging FDLR.Rusesabagina werd internationaal bekend door de film 'Hotel Rwanda'. De Rwandese procureur-generaal Martin Ngoga zegt over "harde bewijzen" te beschikken. Volgens hem werd het geld verspreid via bankrekeningen in Burundi, Tanzania en Congo. De Forces Democratiques de Liberation du Rwanda (FDLR), waarvan de leden deelnamen aan de genocide, worden door Kigali en verschillende westerse regeringen beschouwd als een terroristische organisatie. Ze zijn gevestigd in Oost-Congo. Victoire Ingabire Ngoga beschuldigt Rusesabagina ook van samenwerking met de Rwandese opposante Victoire Ingabire. Zij werd vorige week in Kigali opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de oprichting van een terreurorganisatie. De Rwandese staatsradio bracht ook de kwestie ter sprake van een eventuele uitvaardiging van een internationaal arrestatiebevel tegen Rusesabagina in de komende dagen. Wanneer hij niet gearresteerd en gedeporteerd wordt naar Rwanda, zal hij berecht worden bij verstek. Internationale media melden dat Rusesabagina de beschuldigingen ontkent. Hij spreekt van een lastercampagne tegen hem. Film Het verhaal van Rusesabagina (56), die momenteel in de Verenigde Staten woont, en zijn Hotel des Mille Collines diende als inspiratie voor de bekende film 'Hotel Rwanda' (2004). De rol van Rusesabagina werd vertolkt door de Amerikaanse acteur Don Cheadle. Sommige Rwandezen beschouwen Rusesabagina als een held die levens redde, terwijl anderen, onder wie president Paul Kagame, hem een bedrieger vinden. Rusesabagina is nu een uitgesproken tegenstander van het huidige Rwandese regime.