Hope Hicks, rechterhand van Trump, neemt ontslag

Hope Hicks © Reuters
Rudi Rotthier
Rudi Rotthier Knack-correspondent in de Verenigde Staten

De pas enkele maanden geleden benoemde communicatiechef van het Witte Huis, Hope Hicks, stapt op.

Dat bevestigt het Witte Huis. Het is onduidelijk of er enige dwang met het ontslag gemoeid was.

De officiële reacties waren in elk geval poeslief. ‘Ik zal haar aan mijn zijde missen,’ aldus president Donald Trump in een mededeling, ‘maar ik begreep het helemaal’. Hope Hicks wil andere carrièrepaden bewandelen, volgens de mededeling. ‘Ik ben zeker dat we in de toekomst opnieuw met elkaar zullen samenwerken’, aldus nog de president.

John Kelly, stafchef van het Witte Huis, verwoordde het niet heel anders: ‘Dat ze gemist zal worden, is een understatement’.

Hicks zelf was even lief: ‘Er zijn geen woorden om mijn dankbaarheid voor president Trump afdoende uit te drukken’.

De context was echter iets minder vredig.

Hope Hicks had dinsdag acht uur lang getuigd voor de Inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden, die de Ruslandconnecties van de Trumpploeg onderzoekt. Ze had daarbij, volgens The New York Times, toegegeven dat ze bij gelegenheid ‘leugentjes om bestwil’ had verteld om de president uit de wind te zetten. Ze was niet al te welwillend in haar medewerking met de parlementscommissie. Ze was eerder ondervraagd in het Ruslandonderzoek van speciaal procureur Robert Mueller.

Buffer, strijker

De 29-jarige Hicks was een essentieel persoon in zowel de kiescampagne van Donald Trump als in diens presidentschap.

Ze werkte eerder als model en assistent van Trumps dochter Ivanka. Ze was zonder enige politieke bagage in de presidentscampagne terechtgekomen, maar leerde snel en werd iemand die niet alleen het volle vertrouwen van de president genoot, maar ook kon inpraten op hem en hem ten minste tijdelijk van idee kon doen veranderen. Ze kon Trump ‘lezen’, volgens ingewijden, en werkte als een buffer, die zijn giftigste opmerkingen af en toe kon tegenhouden. Ze was tegelijk tijdens de kiescampagne, op een totaal niveau (maar in het Trumpkamp niet gescheiden), verantwoordelijk voor het kreukvrij houden van de broeken van de kandidaat. Volgens gewezen campagnemanager Corey Lewandowski had ze een techniek ontwikkeld waarbij de presidentskandidaat zijn broek kon aanhouden terwijl ze het strijkijzer hanteerde.

Ze voerde al tijdens de campagne contacten met journalisten, en bleef dat doen na de verkiezingen. Ze was aanwezig toen de ploeg rond Trump vorig jaar vanuit het presidentieel vliegtuig in een mededeling het belang van de ontmoeting tijdens de kiesstrijd tussen Donald Trump Junior en een Russische advocate moedwillig had geminimaliseerd en verkeerd had voorgesteld. In de mededeling werd gedaan alsof het tijdens die ontmoeting in juni 2016 over de adoptieregeling tussen de VS en Rusland ging, terwijl Junior ervan uitging dat de advocate ‘vuil’ over Trumps tegenstander Hillary Clinton zou meebrengen. Volgens onbevestigde getuigenissen zou Hicks tijdens het opstellen van de mededeling beweerd hebben dat de ware toedracht van de ontmoeting nooit zou uitkomen.

Problemen

Het is best mogelijk dat Hicks hiervoor, of omwille van de ‘leugentjes om bestwil’, in de problemen komt tijdens het Ruslandonderzoek van Robert Mueller. Als communicatiechef van het Witte Huis werd ze geacht de Amerikanen te vertegenwoordigen en niet de president. Ze werd al helemaal niet geacht te liegen, al dan niet om bestwil.

Hicks was een van de laatste getrouwen die van bij het begin bij de campagne betrokken waren en die aan de zijde van de president gebleven zijn.

Ze behoorde tot het kamp van dochter Ivanka Trump en schoonzoon Jared Kushner. Die laatste verloor dinsdag zijn veiligheidsmachtiging ’topgeheim’ na een serie onvolledige verklaringen over buitenlandse contacten en na vermoedens van zakelijke belangenvermenging.

Hicks, een kleurrijke verschijning, voerde bijna nooit publiek het woord, en bleef het liefst helemaal op de achtergrond. Ze belandde begin februari in zwaar weer nadat ze als communicatieverantwoordelijke had meegewerkt aan een lovende mededeling over Rob Porter, de topmedewerker van stafchef John Kelly, die door twee ex-echtgenotes beschuldigd werd van huiselijk geweld.

Hicks, die een verhouding had met Porter, had zich volgens de gangbare regels ver moeten houden van elke mededeling over Porter.

Lange rij

Hicks was in augustus 2017 gepromoveerd tot communicatiechef van het Witte Huis, nadat Anthony Scaramucci al na elf dagen de laan was uitgestuurd. Eerder bekleedden Mike Dubke en Sean Spicer de post.

Wie Hicks opvolgt, is nog niet bekendgemaakt, maar haar rol wordt tijdelijk overgenomen door Mercedes ‘Mercy’ Schlapp.

Partner Content