Hoorzitting Thyssen: ‘Ik ben tevreden’

Marianne Thyssen tijdens de hoorzitting in het Europees Parlement © BELGA

Toekomstig eurocommissaris Marianne Thyssen werd deze voormiddag op de rooster gelegd over haar bevoegdheden. Het lijkt erop dat ze haar vuurproef goed doorstaan heeft.

Marianne Thyssen (CD&V) is deze voormiddag drie uur lang op de rooster gelegd tijdens een hoorzitting in het Europees parlement. Ze wordt ondervraagd over de bevoegdheden die commissievoorzitter Jean-Claude Juncker haar toebedeeld heeft: Werk, Sociale Zaken, Vaardigheden en Arbeidsmobiliteit.

‘Interessante vragen’

Na Thyssens inleidende verklaring van 15 minuten, volgden 45 vragen door de leden van de parlementscommissies Werk en Sociale Zaken, Cultuur en Gendergelijkheid.

‘De collega’s hebben veel interessante vragen gesteld’, reageerde Marianne Thyssen voor de camera’s van Het Journaal. ‘Ze hebben mij de kans gegeven om mijn visie uiteen te zetten. Dat maakt me tevreden.’

Volgens de meeste waarnemers heeft Thyssen het er goed vanaf gebracht. Ze was duidelijk goed voorbereid en kreeg zelfs een aantal keer applaus voor haar antwoorden.

‘Ze antwoordde heel precies op de vragen’, zo stelde europarlementslid Bart Staes (Groen) vast in Het Journaal.

‘Ook België moet begrotingsregels respecteren’

Geen enkele Europese lidstaat, ook niet een klein land als België, mag verwachten dat er uitzonderingen worden gemaakt op de geldende begrotingsregels, zo liet Thyssen onder meer verstaan.

Thyssen kreeg een vraag van Helga Stevens (N-VA) over de financiering van grote infrastructuurwerken, evenwel zonder dat het Oosterweeldossier bij naam werd genoemd. ‘Welke mogelijkheden heeft Vlaanderen om binnen het EU-kader grote investeringen te doen en de kosten over meerdere jaren te spreiden? ‘, vroeg Stevens. Zoals bekend laten de Eurostat-regels weinig ruimte tot interpretatie: de Vlaamse overheid zal de uitgaven voor Oosterweel in haar begroting moeten opnemen. Thyssen zal als Europees commissaris politiek verantwoordelijk zijn voor Eurostat. “De regels moeten toegepast worden’, antwoordde ze. ‘We kunnen geen uitzonderingen toestaan, ook niet voor een klein land als België. De normen worden onder andere door het onafhankelijke Eurostat uitgewerkt. Het is ook Eurostat dat over de verschillende dossiers oordeelt, van België maar ook van andere lidstaten.’ De onafhankelijkheid van Eurostat staat buiten kijf, benadrukte Thyssen.

De Belgische kandidaat-commissaris liet verstaan dat ze zelf ook onafhankelijk zal functioneren en geen instructies zal aanvaarden uit eigen land.

Volgende week wordt duidelijk of de toekomstige eurocommissarissen geslaagd zijn. Als alles volgens schema verloopt, kan de nieuwe commissie dan op 1 november aan de slag.

De Gucht: ‘Altijd verrassingen’

Karel De Gucht (Open Vld) zei voor de hoorzitting in het Europees Parlement dat het spervuur van vragen geen enkel probleem zou vormen voor toekomstig Europees commissaris Marianne Thyssen. De Gucht benadrukte in ‘De Ochtend’ wel dat er bij dergelijke hoorzittingen altijd wel iemand sneuvelt.

De Gucht verwachtte voor Thyssen echter geen problemen. ‘Het is iemand die jaren in het Europees Parlement heeft gezeten. Het is een verstandig iemand en het is ook een dossier waar je vooral spreekt over wat je benadering is ten opzichte van een sociaal Europa. Neen, ik zie daar geen enkel probleem.’ ‘

De Gucht is er echter van overtuigd dat niet alle kandidaat-commissarissen zonder kleerscheuren door de hoorzittingen geraken. Wie zal sneuvelen, is volgens hem niet duidelijk. ‘Er zijn altijd verrassingen.’

Niet naar de regering

Karel De Gucht zei ook nog dat hij voor zichzelf beslist heeft dat hij als minister niet naar de regering gaat. ‘En mijn voorzitter weet dat. Ze zal mij bellen voor bepaalde dingen, maar daarover niet. Ik zit echt niet op een telefoon te wachten.’ (Belga / JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content