De 28-jarige hoofdgetuige, de vriend van de studente, werd binnengebracht in een rolstoel omdat hij nog steeds niet kan lopen door zijn opgelopen verwondingen. Hij werd door de rechtbank gehoord maar het proces vindt achter gesloten deuren plaats. Woensdag wordt hij door de verdediging aan een ondervraging onderworpen. In totaal wil de openbare aanklager meer dan 80 getuigen horen.

De man was op 16 december samen met de studente na een bioscoopbezoek in een bus gelokt. In de rijdende bus werd de jonge vrouw door verschillende mannen verkracht en gefolterd. Ook haar vriend werd in elkaar geslagen. De studente stierf eind december aan haar verwondingen.

De zaak leidde in India tot massaal protest en een maatschappelijk debat over het dagelijks geweld tegen vrouwen. Ook internationaal veroorzaakte de beestachtige misdaad verontwaardiging op alle fronten.

Onschuldig

De vijf volwassen aangeklaagden hebben zich tijdens de hoorzittingen onschuldig verklaard. Het Openbaar Ministerie beschikt echter over een verpletterende bewijslast. Zo zouden de speurders onder meer bloedsporen van het slachtoffer op de kledij van de mannen aangetroffen hebben.

Wanneer het tot een vonnis komt, is niet te overzien. Tegen een beslissing van de snelrechtbank kunnen de mannen in beroep gaan. Bij terdoodveroordeling, kunnen ze bij de president nog een genadeverzoek indienen.

Net voor het proces heeft de Indiase regering de straffen voor seksuele misdrijven verstrengd. Bijzonder zware gevallen kunnen nu volgens de nieuwe wet ook bestraft worden met de dood. Recidivisten riskeren de galg.

Plezierrit

De vijf volwassen beschuldigden - een buschauffeur en diens broer, een fruitverkoper, een fitnesstrainer en een schoonmaker - gingen tot bekentenissen over kort na hun arrestatie door de politie. Ze zouden op 16 december in beschonken toestand een "plezierrit" gemaakt hebben met een privébus en waren op zoek naar meisjes, aldus het politieverslag.

Na de groepsverkrachting zouden de beschuldigden geprobeerd hebben de slachtoffers met de bus te overrijden om niet door hen geïdentificeerd te kunnen worden.

De verdediging beschuldigt de politie ervan de bekentenissen onder foltering te hebben afgedwongen.

Een zesde verdachte, die volgens de speurders bijzonder brutaal tekeer ging, is nog minderjarig. Een jeugdrechtbank kan hem tot maximaal drie jaar gevangenis veroordelen.

De rechtbank laat volgens de advocaten twaalf aanklachten toe, waaronder moord, groepsverkrachting, ontvoering en de vernietiging van bewijzen. (Belga/TE)

De 28-jarige hoofdgetuige, de vriend van de studente, werd binnengebracht in een rolstoel omdat hij nog steeds niet kan lopen door zijn opgelopen verwondingen. Hij werd door de rechtbank gehoord maar het proces vindt achter gesloten deuren plaats. Woensdag wordt hij door de verdediging aan een ondervraging onderworpen. In totaal wil de openbare aanklager meer dan 80 getuigen horen. De man was op 16 december samen met de studente na een bioscoopbezoek in een bus gelokt. In de rijdende bus werd de jonge vrouw door verschillende mannen verkracht en gefolterd. Ook haar vriend werd in elkaar geslagen. De studente stierf eind december aan haar verwondingen. De zaak leidde in India tot massaal protest en een maatschappelijk debat over het dagelijks geweld tegen vrouwen. Ook internationaal veroorzaakte de beestachtige misdaad verontwaardiging op alle fronten. Onschuldig De vijf volwassen aangeklaagden hebben zich tijdens de hoorzittingen onschuldig verklaard. Het Openbaar Ministerie beschikt echter over een verpletterende bewijslast. Zo zouden de speurders onder meer bloedsporen van het slachtoffer op de kledij van de mannen aangetroffen hebben. Wanneer het tot een vonnis komt, is niet te overzien. Tegen een beslissing van de snelrechtbank kunnen de mannen in beroep gaan. Bij terdoodveroordeling, kunnen ze bij de president nog een genadeverzoek indienen. Net voor het proces heeft de Indiase regering de straffen voor seksuele misdrijven verstrengd. Bijzonder zware gevallen kunnen nu volgens de nieuwe wet ook bestraft worden met de dood. Recidivisten riskeren de galg. Plezierrit De vijf volwassen beschuldigden - een buschauffeur en diens broer, een fruitverkoper, een fitnesstrainer en een schoonmaker - gingen tot bekentenissen over kort na hun arrestatie door de politie. Ze zouden op 16 december in beschonken toestand een "plezierrit" gemaakt hebben met een privébus en waren op zoek naar meisjes, aldus het politieverslag. Na de groepsverkrachting zouden de beschuldigden geprobeerd hebben de slachtoffers met de bus te overrijden om niet door hen geïdentificeerd te kunnen worden. De verdediging beschuldigt de politie ervan de bekentenissen onder foltering te hebben afgedwongen. Een zesde verdachte, die volgens de speurders bijzonder brutaal tekeer ging, is nog minderjarig. Een jeugdrechtbank kan hem tot maximaal drie jaar gevangenis veroordelen. De rechtbank laat volgens de advocaten twaalf aanklachten toe, waaronder moord, groepsverkrachting, ontvoering en de vernietiging van bewijzen. (Belga/TE)