De Jordaniër Zeid Ra'ad al-Hussein, lid van de koninklijke familie in zijn land, had het tijdens een conferentie over veiligheid en justitie in Den Haag nog meest over de plaatselijke politicus Geert Wilders. Hij noemde diens verkiezingsprogramma, waarin hij alle moskeeën wil sluiten, de Koran wil verbieden en moslimmigranten wil weren, "grotesk".

Hij zei dat Wilders en anderen, daarbij VS-presidentskandidaat Donald Trump en brexit-voorstander Nigel Farage dezelfde tactiek gebruiken als Islamitische Staat.

"Begrijp me niet verkeerd. Ik plaats de acties van demagogische nationalisten niet op hetzelfde niveau als die van IS. Maar in de communicatie, in het gebruik van halve waarheden en simplificaties, gebruikt de propaganda van IS gelijkaardige tactieken met die van de populisten".

Hij noemde ook Marine Le Pen, de Hongaarse premier Orbán, de Tsjechische president Zeman en de Slovaakse premier Fico in het rijtje populisten

Hij wil, zei hij, met zijn toespraak Geert Wilders aanspreken, "zijn acolieten, en allen zoals hij: de populisten, demagogen en politieke fantasten".

'Witte moslim'

"Ik ben een moslim die, verwarrend genoeg voor racisten, een witte huid heeft, van wie de moeder Europees was en de vader Arabisch. En ik ben ook boos om de leugens en halve waarheden van meneer Wilders, diens manipulatie en het zaaien van angst".

"Heelder gemeenschappen worden bezoedeld met de verdenking dat ze samenspannen met terroristen".

"Discriminatie op het werk neemt toe". Kinderen met een andere kleur krijgen te horen "dat ze niet echt Europees zijn". De atmosfeer is "vol van haat" en kan snel uitmonden in "kolossaal geweld".

"Tien jaar geleden zouden het partijprogramma van Wilders of de toespraken van Trump wereldwijde verontwaardiging hebben opgewekt. Nu worden ze ontvangen met weinig meer dan opgehaalde schouders. En buiten Nederland is er nog nauwelijks aandacht voor wat Wilders vertelt".

Wilders was volgens de NOS niet onder de indruk van de kritiek. "Wat een idioot", luidde zijn reactie op Twitter. Aan AP verklaarde de politicus dat "islam en vrijheid niet compatibel zijn - wat die bureaucraat uit Jordanië ook zegt".

Volgens de huidige peilingen is de PVV van Wilders virtueel de grootste partij van Nederland. De volgende parlementsverkiezingen vallen in 2017.

(RR)

De Jordaniër Zeid Ra'ad al-Hussein, lid van de koninklijke familie in zijn land, had het tijdens een conferentie over veiligheid en justitie in Den Haag nog meest over de plaatselijke politicus Geert Wilders. Hij noemde diens verkiezingsprogramma, waarin hij alle moskeeën wil sluiten, de Koran wil verbieden en moslimmigranten wil weren, "grotesk". Hij zei dat Wilders en anderen, daarbij VS-presidentskandidaat Donald Trump en brexit-voorstander Nigel Farage dezelfde tactiek gebruiken als Islamitische Staat. "Begrijp me niet verkeerd. Ik plaats de acties van demagogische nationalisten niet op hetzelfde niveau als die van IS. Maar in de communicatie, in het gebruik van halve waarheden en simplificaties, gebruikt de propaganda van IS gelijkaardige tactieken met die van de populisten". Hij noemde ook Marine Le Pen, de Hongaarse premier Orbán, de Tsjechische president Zeman en de Slovaakse premier Fico in het rijtje populistenHij wil, zei hij, met zijn toespraak Geert Wilders aanspreken, "zijn acolieten, en allen zoals hij: de populisten, demagogen en politieke fantasten"."Ik ben een moslim die, verwarrend genoeg voor racisten, een witte huid heeft, van wie de moeder Europees was en de vader Arabisch. En ik ben ook boos om de leugens en halve waarheden van meneer Wilders, diens manipulatie en het zaaien van angst"."Heelder gemeenschappen worden bezoedeld met de verdenking dat ze samenspannen met terroristen". "Discriminatie op het werk neemt toe". Kinderen met een andere kleur krijgen te horen "dat ze niet echt Europees zijn". De atmosfeer is "vol van haat" en kan snel uitmonden in "kolossaal geweld". "Tien jaar geleden zouden het partijprogramma van Wilders of de toespraken van Trump wereldwijde verontwaardiging hebben opgewekt. Nu worden ze ontvangen met weinig meer dan opgehaalde schouders. En buiten Nederland is er nog nauwelijks aandacht voor wat Wilders vertelt".Wilders was volgens de NOS niet onder de indruk van de kritiek. "Wat een idioot", luidde zijn reactie op Twitter. Aan AP verklaarde de politicus dat "islam en vrijheid niet compatibel zijn - wat die bureaucraat uit Jordanië ook zegt".Volgens de huidige peilingen is de PVV van Wilders virtueel de grootste partij van Nederland. De volgende parlementsverkiezingen vallen in 2017.(RR)