Tijdens de pro-democratie protesten, die drie maanden geleden op gang kwamen uit ongenoegen over het screenen van kandidaten voor de verkiezingen van 2017, waren er twee polen. De ene pool vormden de studenten, de andere Occupy Central, een beweging die via burgerlijke ongehoorzaamheid actie voerde, en die een deel van Hongkong bezet hield.

In de nacht van zondag op maandag kwam het tot zware ongeregeldheden tussen politie en studenten, met vooral bij de studenten veel verwondingen, en die confrontatie, op een moment dat de democratiebeweging minder en minder mensen op de been krijgt, schijnt de doorslag te hebben gegeven voor de drie toplui van Occupy Central (twee professoren en een geestelijke). Ze zullen zich om 15 uur plaatselijke tijd, samen met enkele sympathisanten, onder meer geestelijke leiders en een topindustrieel, aangeven. Er is, zo zeiden ze tijdens een persbijeenkomst, geen oneer in overgave. Ze hadden een tekst voorbereid die ze doorheen tranen voorlazen. "Onze jonge mensen hebben hun lichamen gebruikt om aan de slagen van politiematrakken te weerstaan. Hun bloed en gebroken beenderen hebben ons leed bezorgd." Ze riepen de studenten op om ook hun acties op te schorten. "Voor de veiligheid van de actievoerders, voor onze oorspronkelijke bedoeling van liefde en vreedzaamheid, dringen we er bij de studenten op aan zich terug te trekken, en diep wortel te schieten in hun gemeenschap, en zo de beweging te transformeren".

Hongerstaking

Maar de studenten geven voorlopig geen gehoor. Een van de prominente studentenleiders, de 19-jarige Joshua Wong, is een hongerstaking begonnen om toch het langbeloofde overleg met de gouverneur over de eisen van de beweging te verkrijgen.

Volgens de South China Morning Daily volgt de politie 200 manifestanten, die alle gerechtelijk vervolgd zouden kunnen worden.

De protesten begonnen toen bleek dat het regime in Beijing, in tegenstelling met eerdere afspraken, kandidaten voor de verkiezingen van 2017 zou screenen en dus filteren - naar verwachting zodat alleen kandidaten die in de pas lopen overblijven. Kort daarna kwam massaal protest op de been, de regenschermbeweging, die ook het ontslag eiste van de gouverneur van Hongkong.

Na drie maanden van protest hebben Beijing en de gouverneur in een uitputtingsslag niets toegegeven. Maar ze zijn, volgens manifestanten, ongeveer alle steun bij de bevolking, en alle legitimiteit kwijt.

(RR)

Tijdens de pro-democratie protesten, die drie maanden geleden op gang kwamen uit ongenoegen over het screenen van kandidaten voor de verkiezingen van 2017, waren er twee polen. De ene pool vormden de studenten, de andere Occupy Central, een beweging die via burgerlijke ongehoorzaamheid actie voerde, en die een deel van Hongkong bezet hield.In de nacht van zondag op maandag kwam het tot zware ongeregeldheden tussen politie en studenten, met vooral bij de studenten veel verwondingen, en die confrontatie, op een moment dat de democratiebeweging minder en minder mensen op de been krijgt, schijnt de doorslag te hebben gegeven voor de drie toplui van Occupy Central (twee professoren en een geestelijke). Ze zullen zich om 15 uur plaatselijke tijd, samen met enkele sympathisanten, onder meer geestelijke leiders en een topindustrieel, aangeven. Er is, zo zeiden ze tijdens een persbijeenkomst, geen oneer in overgave. Ze hadden een tekst voorbereid die ze doorheen tranen voorlazen. "Onze jonge mensen hebben hun lichamen gebruikt om aan de slagen van politiematrakken te weerstaan. Hun bloed en gebroken beenderen hebben ons leed bezorgd." Ze riepen de studenten op om ook hun acties op te schorten. "Voor de veiligheid van de actievoerders, voor onze oorspronkelijke bedoeling van liefde en vreedzaamheid, dringen we er bij de studenten op aan zich terug te trekken, en diep wortel te schieten in hun gemeenschap, en zo de beweging te transformeren". Maar de studenten geven voorlopig geen gehoor. Een van de prominente studentenleiders, de 19-jarige Joshua Wong, is een hongerstaking begonnen om toch het langbeloofde overleg met de gouverneur over de eisen van de beweging te verkrijgen.Volgens de South China Morning Daily volgt de politie 200 manifestanten, die alle gerechtelijk vervolgd zouden kunnen worden.De protesten begonnen toen bleek dat het regime in Beijing, in tegenstelling met eerdere afspraken, kandidaten voor de verkiezingen van 2017 zou screenen en dus filteren - naar verwachting zodat alleen kandidaten die in de pas lopen overblijven. Kort daarna kwam massaal protest op de been, de regenschermbeweging, die ook het ontslag eiste van de gouverneur van Hongkong. Na drie maanden van protest hebben Beijing en de gouverneur in een uitputtingsslag niets toegegeven. Maar ze zijn, volgens manifestanten, ongeveer alle steun bij de bevolking, en alle legitimiteit kwijt.(RR)