Het is onrustig in Hongkong sinds in augustus bekend werd dat de bewoners weliswaar in 2017 naar de stembus kunnen, maar dat de overheid de kandidaten vooraf zal screenen, dus selecteren.

Daarop kwamen vele tienduizenden, soms honderdduizenden, manifesteren voor de democratie. Hun concrete eis was de voorbije week dat de huidige gouverneur van Hongkong, die met de nieuwe, door Beijing opgelegde regeling heeft ingestemd en die zonder meer als een handlanger van het regime in Beijing wordt beschouwd, zou aftreden. Zoniet zouden ze overheidsgebouwen bezetten.

Cy Leung heeft die eis naast zich neergelegd en hij heeft de manifestanten gewaarschuwd voor de gevolgen als ze toch overheidsgebouwen zouden bezetten. Ik kan niet opstappen, zo zei hij, "want ik moet de verkiezingen voorbereiden". Hij deed tegelijk iets wat de spanning op straat volgens de BBC-correspondente ietwat heeft verminderd: hij stelde onderhandelingen voor tussen Carrie Lam, de tweede in rang na hemzelf, en de studentenleiders.

'In het openbaar'

De studentenleiders, die zelf eerder om zo'n overleg over de grondwetsherziening hadden gevraagd, gaan op het voorstel in, hebben hun aanhang in afwachting tot kalmte opgeroepen, maar blijven erbij dat Cy Leung moet opstappen "omdat hij elke vorm van integriteit heeft verloren".

Een andere groep van demonstranten, Occupy Central, verklaarde te hopen dat "de gesprekken de huidige patstelling verbreken. Dit gezegd zijnde herhalen we dat Cy Leung verantwoordelijk is voor de patstelling".

De manifestanten vragen dat het overleg in het openbaar gebeurt, in aanwezigheid van wie er wil bij zijn, maar de gouverneur heeft op dat vlak niets toegezegd.

Olie op het vuur

De gouverneur is op dit ogenblik niet de populairste man van Hongkong, verre van, hij wordt van corruptie beschuldigd, en wordt beschouwd als de pion van Beijing. Zijn dochter helpt hem niet door op haar Facebookpagina, die volgens de South China Morning Post authentiek is, laatdunkend commentaar over de manifestanten te laten verschijnen. Zoals, na kritiek op haar juwelen en kleren. Die zijn betaald door "al jullie belastingbetalers uit Hongkong". Hoewel: "Misschien mag ik niet 'al' zeggen, want de meesten van jullie zullen wel geen baan hebben, vandaar dat jullie zoveel tijd hebben om me met boodschappen te bombarderen".

De Facebookpagina is intussen weggehaald.

(RR)

Het is onrustig in Hongkong sinds in augustus bekend werd dat de bewoners weliswaar in 2017 naar de stembus kunnen, maar dat de overheid de kandidaten vooraf zal screenen, dus selecteren. Daarop kwamen vele tienduizenden, soms honderdduizenden, manifesteren voor de democratie. Hun concrete eis was de voorbije week dat de huidige gouverneur van Hongkong, die met de nieuwe, door Beijing opgelegde regeling heeft ingestemd en die zonder meer als een handlanger van het regime in Beijing wordt beschouwd, zou aftreden. Zoniet zouden ze overheidsgebouwen bezetten.Cy Leung heeft die eis naast zich neergelegd en hij heeft de manifestanten gewaarschuwd voor de gevolgen als ze toch overheidsgebouwen zouden bezetten. Ik kan niet opstappen, zo zei hij, "want ik moet de verkiezingen voorbereiden". Hij deed tegelijk iets wat de spanning op straat volgens de BBC-correspondente ietwat heeft verminderd: hij stelde onderhandelingen voor tussen Carrie Lam, de tweede in rang na hemzelf, en de studentenleiders. De studentenleiders, die zelf eerder om zo'n overleg over de grondwetsherziening hadden gevraagd, gaan op het voorstel in, hebben hun aanhang in afwachting tot kalmte opgeroepen, maar blijven erbij dat Cy Leung moet opstappen "omdat hij elke vorm van integriteit heeft verloren".Een andere groep van demonstranten, Occupy Central, verklaarde te hopen dat "de gesprekken de huidige patstelling verbreken. Dit gezegd zijnde herhalen we dat Cy Leung verantwoordelijk is voor de patstelling".De manifestanten vragen dat het overleg in het openbaar gebeurt, in aanwezigheid van wie er wil bij zijn, maar de gouverneur heeft op dat vlak niets toegezegd.De gouverneur is op dit ogenblik niet de populairste man van Hongkong, verre van, hij wordt van corruptie beschuldigd, en wordt beschouwd als de pion van Beijing. Zijn dochter helpt hem niet door op haar Facebookpagina, die volgens de South China Morning Post authentiek is, laatdunkend commentaar over de manifestanten te laten verschijnen. Zoals, na kritiek op haar juwelen en kleren. Die zijn betaald door "al jullie belastingbetalers uit Hongkong". Hoewel: "Misschien mag ik niet 'al' zeggen, want de meesten van jullie zullen wel geen baan hebben, vandaar dat jullie zoveel tijd hebben om me met boodschappen te bombarderen".De Facebookpagina is intussen weggehaald.(RR)