Hongerdood dreigt voor honderdduizenden kinderen in Jemen

Hongerdood dreigt voor honderdduizenden kinderen in Jemen © belga

De zwaarste humanitaire crisis ter wereld is de voorbije weken nog wat erger geworden. Vandaag riskeren in Jemen bijna 400.000 kinderen de hongerdood. Twee op de drie Jemenieten, of niet minder dan 20 miljoen mensen, hebben hulp nodig na een oorlog die intussen al zeven jaar woedt. Vooral in het zuiden van het land hebben nieuwe gevechten de situatie nog erger gemaakt. Dat zei David Gressly, noodhulpcoördinator bij de VN, maandag vanuit Genève.

Houthi-rebellen voeren al sinds 2014 strijd voor de onafhankelijkheid van Jemen. Ze hebben grote delen van het land veroverd, maar sinds 2015 krijgt de internationaal erkende regering in de strijd tegen de Houthi’s hulp van een internationale coalitie geleid door Saoedi-Arabië. Riyad beschouwt de rebellen als bondgenoten van Iran.

Van de 3,8 miljard dollar die dit jaar nodig is om de bevolking in Jemen bij te staan is vandaag 2,1 miljard toegezegd. Prioritair zijn nu ‘ernstige inspanningen voor een politieke oplossing voor het conflict’, zegt Gressly. Maar met de wederopbouw kan niet gewacht worden tot er een wapenstilstand is.

Partner Content