De omstreden muur tegen de komst van migranten, die Hongarije aan de grens met buurland Servië opricht, zal met de inzet van gedetineerden gebouwd worden. De Hongaarse minister van Binnenlandse Zaken, Sandor Pinter, zei in de grensplaats Morahalom dat gevangenen de voorbereidingswerken voor een 'tijdelijke muur' zullen uitvoeren. Dat deelde het Hongaarse staatspersbureau MTI mee. Voor de oprichting van de omheining werden 900 soldaten vrijgemaakt.

21 miljoen euro

De door de EU en mensenrechtenorganisaties fel gehekelde, 175 kilometer lange en vier meter hoge grensmuur zou tegen 30 november klaar moeten zijn, aldus Pinter voorts. De bouw zal op tien tot twaalf plaatsen tegelijk beginnen en daarbij zullen eerst de technische mogelijkheden uitgeprobeerd worden. De totaalkost wordt geraamd op 6,5 miljard forint (circa 21 miljoen euro).

Dit jaar zijn 81.333 illegale migranten naar Hongarije gekomen, waarvan meer dan 80.000 via Servië, voegde de minister eraan toe. Volgens de VN-Vluchtelingenorganisatie zal in de regel 80 procent van de in Hongarije arriverende vluchtelingen niet daar blijven, maar in West-Europa asiel zoeken.

Vluchtelingen zonder papieren behandelen als delinquenten

Voorts maakte het persbureau MTI bekend dat Hongarije vanaf nu vluchtelingen die illegaal in het land verblijven zal behandelen als delinquenten. Dat kondigde Janos Lazar, kantoorhoofd van de rechtse premier Viktor Orban aan.

Het ontwerp voor de wijziging van het strafwetboek zal in de herfst aan het parlement voorgelegd worden. Met het oog op de grote meerderheid van de regeringspartij Fidesz zal het voorstel wel goedgekeurd worden.

Hongarijke beschouwt Servië, Macedonië en Griekenland als veilige derde landen, zei Lazar voorts. Naar deze landen wil Boedepest alle vluchtelingen uitwijzen, die uit Duitsland en Oostenrijk naar Hongarije werden uitgewezen, zei Lazar. (Belga/AVE)

De omstreden muur tegen de komst van migranten, die Hongarije aan de grens met buurland Servië opricht, zal met de inzet van gedetineerden gebouwd worden. De Hongaarse minister van Binnenlandse Zaken, Sandor Pinter, zei in de grensplaats Morahalom dat gevangenen de voorbereidingswerken voor een 'tijdelijke muur' zullen uitvoeren. Dat deelde het Hongaarse staatspersbureau MTI mee. Voor de oprichting van de omheining werden 900 soldaten vrijgemaakt.De door de EU en mensenrechtenorganisaties fel gehekelde, 175 kilometer lange en vier meter hoge grensmuur zou tegen 30 november klaar moeten zijn, aldus Pinter voorts. De bouw zal op tien tot twaalf plaatsen tegelijk beginnen en daarbij zullen eerst de technische mogelijkheden uitgeprobeerd worden. De totaalkost wordt geraamd op 6,5 miljard forint (circa 21 miljoen euro). Dit jaar zijn 81.333 illegale migranten naar Hongarije gekomen, waarvan meer dan 80.000 via Servië, voegde de minister eraan toe. Volgens de VN-Vluchtelingenorganisatie zal in de regel 80 procent van de in Hongarije arriverende vluchtelingen niet daar blijven, maar in West-Europa asiel zoeken.Voorts maakte het persbureau MTI bekend dat Hongarije vanaf nu vluchtelingen die illegaal in het land verblijven zal behandelen als delinquenten. Dat kondigde Janos Lazar, kantoorhoofd van de rechtse premier Viktor Orban aan. Het ontwerp voor de wijziging van het strafwetboek zal in de herfst aan het parlement voorgelegd worden. Met het oog op de grote meerderheid van de regeringspartij Fidesz zal het voorstel wel goedgekeurd worden.Hongarijke beschouwt Servië, Macedonië en Griekenland als veilige derde landen, zei Lazar voorts. Naar deze landen wil Boedepest alle vluchtelingen uitwijzen, die uit Duitsland en Oostenrijk naar Hongarije werden uitgewezen, zei Lazar. (Belga/AVE)