Dat deelde het Hongaarse ministerie van Financiën dinsag mee. De taks zou 25 procent bedragen van de hulp die een ngo uit het buitenland ontvangt.

De belasting was een hele tijd geleden al aangekondigd als onderdeel van een pakket wetten dat ngo's aan banden moet leggen. Na kritiek uit het buitenland werd de taks uit het pakket gehaald.

De regering van Viktor Orbán wil de maatregel nu toch invoeren. "Bescherming tegen illegale migratie brengt aanzienlijke financiële lasten mee voor de Hongaarse begroting en daarmee onrechtstreeks ook voor de Hongaarse mensen", zegt het ministerie van Financiën.

Het Hongaarse parlement zou normaal gezien woensdag ook over de rest van het 'anti-ngo-pakket' stemmen. Dat pakket zou het mogelijk maken om burgers die migranten helpen, op te sluiten.

De voorzitter van de Commissie van Venetië, een adviesorgaan van de Raad van Europa, heeft Hongarije gevraagd om hierover woensdag nog niet te stemmen. De commissie zou tegen vrijdag een advies uitbrengen over het omstreden wetsontwerp.

Dat deelde het Hongaarse ministerie van Financiën dinsag mee. De taks zou 25 procent bedragen van de hulp die een ngo uit het buitenland ontvangt. De belasting was een hele tijd geleden al aangekondigd als onderdeel van een pakket wetten dat ngo's aan banden moet leggen. Na kritiek uit het buitenland werd de taks uit het pakket gehaald. De regering van Viktor Orbán wil de maatregel nu toch invoeren. "Bescherming tegen illegale migratie brengt aanzienlijke financiële lasten mee voor de Hongaarse begroting en daarmee onrechtstreeks ook voor de Hongaarse mensen", zegt het ministerie van Financiën.Het Hongaarse parlement zou normaal gezien woensdag ook over de rest van het 'anti-ngo-pakket' stemmen. Dat pakket zou het mogelijk maken om burgers die migranten helpen, op te sluiten. De voorzitter van de Commissie van Venetië, een adviesorgaan van de Raad van Europa, heeft Hongarije gevraagd om hierover woensdag nog niet te stemmen. De commissie zou tegen vrijdag een advies uitbrengen over het omstreden wetsontwerp.