Na de sluiting van de 300 kilometer lange grens tussen de beide EU-lidtstaten Hongarije en Kroatië worden vluchtelingen sinds zaterdag omgeleid via Slovenië. De eerste 1.500 mensen werden van het Kroatische Tovarnik aan de grens met Servië in de richting van Slovenië overgebracht. Bijna duizend van hen zijn inmiddels in Slovenië aangekomen. Enkele honderden onder hen hebben de Oostenrijkse grensovergang Spielfeld al overgestoken.

Hongarije had zaterdagochtend met een grootschalige politiemacht zijn grens met Kroatië afgesloten. Het illegaal oversteken van de grens is voor vluchtelingen nu ook daar strafbaar. Volgens het Kroatische ministerie van Binnenlandse Zaken werden alleen al de afgelopen vier weken 140.000 mensen naar de Hongaarse grens gebracht. Een maand geleden al had Boedapest de ongeveer 175 kilometer lange grens met Servië hermetisch afgesloten.

Grenscontroles

Bovendien voert de Hongaarse regering zaterdag tijdelijke controles uit aan de grens met buurland Slovenië om het binnenkomen van vluchtelingen en migranten te voorkomen. De reden is dat het oostelijke deel van Slovenië in de richting van Oostenrijk via de omweg Hongarije door de betere verkeersverbindingen aantrekkelijker lijkt.

De EU-landen Hongarije en Slovenië maken in tegenstelling tot Kroatië deel uit van de Schengenzone voor vrij reizigersverkeer tussen de lidstaten. Daarom zal Hongarije volgens minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto geen afsluiting aan de grens met Slovenië oprichten.

Soldaten

Regeringsleider Miro Cerar zei zaterdag na urenlange debatten in het parlement in Ljubljana dat het leger de politie een handje zal helpen bij de verwerking van de vluchtelingencrisis. Het inzetten van soldaten aan de grens met Kroatië betekent niet dat zijn land zich in een noodtoestand bevindt. Het gaat enkel om 'logistieke ondersteuning' van de politie aan de grens.

Balkanroute

De nieuwe Balkanroute vanuit Turkije, Macedonië, Servië en Kroatië ziet er nu als volgt uit: vanuit de Kroatische gemeente Tovarnik aan de grens met Servië worden de vluchtelingen met treinen en bussen naar de beide grensovergangen Macelj en Mursko Sredisce gebracht. Daar worden ze door de Sloveense autoriteiten overgenomen, geregistreerd en naar de Oostenrijkse grensovergang Spielfeld verder geleid. De meesten onder hen willen naar Duitsland. Kroatië heeft de voorbije vier weken meer dan 190.000 vluchtelingen in die richting getransporteerd, aldus Binnenlandse Zaken zaterdag in Zagreb.

Ban Ki Moon

VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon riep op de vluchtelingen en migranten met waardigheid en respect te behandelen. Er is geen crisis over aantallen, eerder een crisis van medeleven", zei Ban volgens zijn woordvoerder zaterdag in Rome. "We zijn één familie, en het is tijd voor wereldwijde solidariteit". (Belga/BO)

Na de sluiting van de 300 kilometer lange grens tussen de beide EU-lidtstaten Hongarije en Kroatië worden vluchtelingen sinds zaterdag omgeleid via Slovenië. De eerste 1.500 mensen werden van het Kroatische Tovarnik aan de grens met Servië in de richting van Slovenië overgebracht. Bijna duizend van hen zijn inmiddels in Slovenië aangekomen. Enkele honderden onder hen hebben de Oostenrijkse grensovergang Spielfeld al overgestoken. Hongarije had zaterdagochtend met een grootschalige politiemacht zijn grens met Kroatië afgesloten. Het illegaal oversteken van de grens is voor vluchtelingen nu ook daar strafbaar. Volgens het Kroatische ministerie van Binnenlandse Zaken werden alleen al de afgelopen vier weken 140.000 mensen naar de Hongaarse grens gebracht. Een maand geleden al had Boedapest de ongeveer 175 kilometer lange grens met Servië hermetisch afgesloten. Bovendien voert de Hongaarse regering zaterdag tijdelijke controles uit aan de grens met buurland Slovenië om het binnenkomen van vluchtelingen en migranten te voorkomen. De reden is dat het oostelijke deel van Slovenië in de richting van Oostenrijk via de omweg Hongarije door de betere verkeersverbindingen aantrekkelijker lijkt. De EU-landen Hongarije en Slovenië maken in tegenstelling tot Kroatië deel uit van de Schengenzone voor vrij reizigersverkeer tussen de lidstaten. Daarom zal Hongarije volgens minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto geen afsluiting aan de grens met Slovenië oprichten. Regeringsleider Miro Cerar zei zaterdag na urenlange debatten in het parlement in Ljubljana dat het leger de politie een handje zal helpen bij de verwerking van de vluchtelingencrisis. Het inzetten van soldaten aan de grens met Kroatië betekent niet dat zijn land zich in een noodtoestand bevindt. Het gaat enkel om 'logistieke ondersteuning' van de politie aan de grens. De nieuwe Balkanroute vanuit Turkije, Macedonië, Servië en Kroatië ziet er nu als volgt uit: vanuit de Kroatische gemeente Tovarnik aan de grens met Servië worden de vluchtelingen met treinen en bussen naar de beide grensovergangen Macelj en Mursko Sredisce gebracht. Daar worden ze door de Sloveense autoriteiten overgenomen, geregistreerd en naar de Oostenrijkse grensovergang Spielfeld verder geleid. De meesten onder hen willen naar Duitsland. Kroatië heeft de voorbije vier weken meer dan 190.000 vluchtelingen in die richting getransporteerd, aldus Binnenlandse Zaken zaterdag in Zagreb. VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon riep op de vluchtelingen en migranten met waardigheid en respect te behandelen. Er is geen crisis over aantallen, eerder een crisis van medeleven", zei Ban volgens zijn woordvoerder zaterdag in Rome. "We zijn één familie, en het is tijd voor wereldwijde solidariteit". (Belga/BO)