Hongarije past omstreden mediawet aan

© EPA

De nieuwe mediawet zorgde zowel voor binnenlandse als buitenlandse bezorgdheid en kritiek.

EU-voorzitter Hongarije gaat zijn omstreden mediawet amenderen. De wet wordt zo aangepast dat ze in lijn is met de Europese regels.

Het parlement zal een spoedprocedure gebruiken om de amendementen binnen de twee weken goedgekeurd te krijgen, kondigde de Hongaarse staatssecretaris van Communicatie Zoltan Kovacs woensdag aan.

Omstreden
De Hongaarse mediawet werd eind december goedgekeurd en zorgde zowel voor binnenlandse als buitenlandse bezorgdheid en kritiek. Binnen de Europese Commissie rees de vraag of de wet wel in overeenstemming is met de EU-regels.

De Commissie heeft vooral problemen met het feit dat de wet alle nieuwsmedia, blogs en onlinevideo incluis, verplicht om aan “gebalanceerde berichtgeving” te doen. Europa ziet daarin een mogelijke bedreiging voor de vrijheid van meningsuiting.

Ook clausules die de Hongaarse staat toelaten buitenlandse omroepen te beboeten voor wat als ‘haattaal’ wordt beschouwd en de vraag aan alle media om registratie door de regering, lijken strijdig met de EU-regels.

Tevreden
Eurocommissaris voor Digitale zaken Neelie Kroes is blij dat de Hongaren aan alle verzuchtingen van de Commissie tegemoetkomen. Ze zal nu de implementatie van de amendementen verder opvolgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content