De Hongaarse regering heeft beslist om de grens met Servië te sluiten vanwege de toestroom van migranten. Daarnaast zal Hongarije beginnen met de constructie van een omheining, zo kondigde de minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto aan.

'De Hongaarse regering heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken bevolen de grens met Servië fysiek te sluiten', verklaarde de minister tijdens een persconferentie in Boedapest.

4 meter hoog, 175 kilometer lang

Hongarije is van plan een afsluiting van vier meter hoog langs de grens tussen beide landen neer te poten, over een afstand van 175 kilometer, zei hij nog. Woensdag 24 juni starten daarvoor de voorbereidende werkzaamheden. 'Natuurlijk zullen we onze Servische collega's in detail informeren', tijdens een ontmoeting op 1 juli.

De Hongaarse conservatieve premier Viktor Orban had sinds vrijdag al de mogelijkheid aangehaald om de grens met Servië volledig te sluiten. Zo goed als alle migranten die in Hongarije aankomen, trekken via Servië.

Internationaal verdrag

Szijjarto beklemtoonde dat de beslissing niet tegen een internationaal verdrag ingaat. 'Andere landen kozen voor dezelfde oplossing', klonk het nog. Hij wees op Bulgarije, Griekenland en Spanje. 'Van alle landen van de Europese Unie, ondergaat Hongarije de grootste migratiedruk. Een gemeenschappelijk antwoord van de EU op die uitdaging neemt te veel tijd in beslag en Hongarije kan niet meer wachten.'

Het aantal vluchtelingen dat Hongarije binnenkwam, is van 2.000 in 2012 naar 54.000 sinds januari dit jaar opgelopen. Volgens de regering komt 95 procent van hen het land binnen via de grens met Servië, dat geen lid van de EU is. (Belga/AVE)

De Hongaarse regering heeft beslist om de grens met Servië te sluiten vanwege de toestroom van migranten. Daarnaast zal Hongarije beginnen met de constructie van een omheining, zo kondigde de minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto aan.'De Hongaarse regering heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken bevolen de grens met Servië fysiek te sluiten', verklaarde de minister tijdens een persconferentie in Boedapest. Hongarije is van plan een afsluiting van vier meter hoog langs de grens tussen beide landen neer te poten, over een afstand van 175 kilometer, zei hij nog. Woensdag 24 juni starten daarvoor de voorbereidende werkzaamheden. 'Natuurlijk zullen we onze Servische collega's in detail informeren', tijdens een ontmoeting op 1 juli.De Hongaarse conservatieve premier Viktor Orban had sinds vrijdag al de mogelijkheid aangehaald om de grens met Servië volledig te sluiten. Zo goed als alle migranten die in Hongarije aankomen, trekken via Servië. Szijjarto beklemtoonde dat de beslissing niet tegen een internationaal verdrag ingaat. 'Andere landen kozen voor dezelfde oplossing', klonk het nog. Hij wees op Bulgarije, Griekenland en Spanje. 'Van alle landen van de Europese Unie, ondergaat Hongarije de grootste migratiedruk. Een gemeenschappelijk antwoord van de EU op die uitdaging neemt te veel tijd in beslag en Hongarije kan niet meer wachten.'Het aantal vluchtelingen dat Hongarije binnenkwam, is van 2.000 in 2012 naar 54.000 sinds januari dit jaar opgelopen. Volgens de regering komt 95 procent van hen het land binnen via de grens met Servië, dat geen lid van de EU is. (Belga/AVE)