Hongaarse vakbonden houden nieuwe betogingen tegen ‘slavenwet’

Hongaren betogen tegen de zogeheten 'slavenwet' van premier Viktor Orban, Boedapest, 16 december 2018 © REUTERS

De Hongaarse vakbonden houden zaterdag protestacties tegen de zogenaamde ‘slavenwet’ van de regering-Orban. In hoofdstad Boedapest zijn duizenden mensen samengekomen, maar ook in een tiental andere Hongaarse steden wordt actie gevoerd.

De Hongaarse vakbonden houden zaterdag protestacties tegen de zogenaamde ‘slavenwet’ van de regering-Orban. In hoofdstad Boedapest zijn duizenden mensen samengekomen, maar ook in een zestigtal andere Hongaarse steden en gemeenten wordt actie gevoerd.

De gecontesteerde wet houdt in dat werkgevers hun arbeiders tot jaarlijks 400 overuren kunnen verplichten, terwijl ze drie jaar de tijd krijgen om die overuren uit te betalen. De vakbonden vrezen dat op die manier de zesdagenweek kan worden heringevoerd. ‘We willen dat de eerste minister luistert naar onze eisen en eraan tegemoetkomt’, zo verklaarde vakbondsleider Laszlo Kordas in een videoboodschap die hij voor de start van de betoging op Facebook plaatste.

In de hoofdstad Boedapest zijn volgens het nieuwsportaal index.hu ongeveer 2.000 mensen op straat gekomen. In Miskolc (noordoosten) gaat het om meer dan duizend burgers, in Tatabanya (noorden) om verschillende honderden. In Szekszard (zuiden) hebben meer dan tweehonderd mensen met zowat tachtig auto’s de wegen geblokkeerd. Ook in andere steden organiseren de tegenstanders van de regering tijdelijke wegblokkades. De slavenwet werd meer dan een maand geleden goedgekeurd in het parlement, waar de Fidesz-partij van Orban over de absolute meerderheid beschikt.

Het protest tegen de regeling is intussen uitgebreid tot een brede oproep om een halt toe te roepen aan het illiberale beleid van premier Viktor Orban. Zo wordt ook geëist om een einde te maken aan de corruptie en aan de pro-Orbanpropaganda op de openbare omroepen. De bonden dreigen er ook met een algemene staking. De laatste algemene staking in Hongarije dateert van dertig jaar geleden, aan het einde van het communistische tijdperk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content