De Hongaarse premier Viktor Orban stelt voor om aan de buurlanden van Syrië 3 miljard euro steun te geven om de vluchtelingencrisis op te lossen. Dat zegt hij in een interview met de Duitse krant Bild. Hij zegt dit maandag te willen voorstellen aan zijn Europese collega's.

'We hebben een plan, dat erin bestaat de buurlanden van Syrië massale financiële steun te verlenen', luidt het. Orban verduidelijkt dat het gaat om Turkije, Libanon en Jordanië, landen die nu al bijna 4 miljoen Syrische vluchtelingen opvangen. Deze oorlogsvluchtelingen bleven de voorbije jaren nog in het Midden-Oosten, maar de jongste maanden maken velen de vaak levensgevaarlijke overtocht naar Europa.

Geen direct gevaar

Door met miljarden over de brug te komen, hoopt de Hongaarse premier dat de vluchtelingenstroom uit deze Syrische buurlanden zal stoppen. 'Deze mensen komen niet uit oorlogszones maar uit kampen in de buurlanden. Daar waren ze in veiligheid. Deze mensen liepen geen direct gevaar, ze waren al gevlucht en moesten niet meer voor hun leven vrezen', luidt het in de Duitse krant.

Volgens Orban komen de vluchtelingen niet naar Europa om zich in veiligheid te brengen, maar omdat ze een beter leven willen dan dat in een vluchtelingenkamp. 'Ze willen een Duits leven, misschien een Zweeds leven (...) Maar er bestaat geen fundamenteel recht op een beter leven, enkel een recht op veiligheid en menswaardigheid.' (Belga/AVE)

De Hongaarse premier Viktor Orban stelt voor om aan de buurlanden van Syrië 3 miljard euro steun te geven om de vluchtelingencrisis op te lossen. Dat zegt hij in een interview met de Duitse krant Bild. Hij zegt dit maandag te willen voorstellen aan zijn Europese collega's.'We hebben een plan, dat erin bestaat de buurlanden van Syrië massale financiële steun te verlenen', luidt het. Orban verduidelijkt dat het gaat om Turkije, Libanon en Jordanië, landen die nu al bijna 4 miljoen Syrische vluchtelingen opvangen. Deze oorlogsvluchtelingen bleven de voorbije jaren nog in het Midden-Oosten, maar de jongste maanden maken velen de vaak levensgevaarlijke overtocht naar Europa. Door met miljarden over de brug te komen, hoopt de Hongaarse premier dat de vluchtelingenstroom uit deze Syrische buurlanden zal stoppen. 'Deze mensen komen niet uit oorlogszones maar uit kampen in de buurlanden. Daar waren ze in veiligheid. Deze mensen liepen geen direct gevaar, ze waren al gevlucht en moesten niet meer voor hun leven vrezen', luidt het in de Duitse krant. Volgens Orban komen de vluchtelingen niet naar Europa om zich in veiligheid te brengen, maar omdat ze een beter leven willen dan dat in een vluchtelingenkamp. 'Ze willen een Duits leven, misschien een Zweeds leven (...) Maar er bestaat geen fundamenteel recht op een beter leven, enkel een recht op veiligheid en menswaardigheid.' (Belga/AVE)