Hongaarse premier Orban vergelijkt Duitsers met nazi’s

© Reuters

Duitsers zijn verontwardigd. De Hongaars epremioetr Viktor Orban verwijt hun land nazi-methodes. “Duitsland heeft al eens tanks naar Hongarije gestuurd en zou dat graag nog eens overdoen.”

De uitlatingen van de zelden om straffe uitspraken verlegen Hongaarse premier Viktor Orban in zijn wekelijkse radiointerview op de hebben het water tussen Berlijn en Boedapest erg diep gemaakt. Zowat alle Duitse partijen reageerden maandag onthutst. Orbans uitspraak

Cavalerie

De uitlatingen van de rechts-nationalistische premier, wiens Fidesz-partij in het parlement over een absolute meerderheid beschikt, was een reactie op een verklaring donderdag van Bondskanselier Angela Merkel. Die had gezegd: “We zullen alles doen om Hongarije weer op het rechte spoor te krijgen, behalve dan de cavalerie sturen”.

Merkel reageerde daarmee op haar beurt op een oprisping van de sociaaldemocraat Peer Steinbrück, die de mogelijkheid van een Hexit, Hongaarse uittreding uit de EU, had geopperd. En Steinbrück was degene die, in de Duits-Zwitserse ruzie over belastingvlucht, schertsend had voorgesteld, de cavalerie tegen het (belasting)paradijselijke Alpenland in te zetten.

Bondgenoot van Nazi-Duitsland

Orban verwees op zijn beurt naar Operation Margarethe, de nazi-bezetting van 1944 van Hongarije. Dat was evenwel geen “vijandige” bezetting: Hongarije was destijds een bondgenoot van Nazi-Duitsland. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content