De 49-jarige outsider won de door de oppositie georganiseerde voorverkiezingen met 56,71 procent van de sociaaldemocratische Klara Dobrev (43,29 procent), meldt de verkiezingscommissie.

Het was de eerste keer dat in Hongarije voorverkiezingen werden georganiseerd om een gezamenlijke oppositiekandidaat te verkiezen. Zes oppositiepartijen, van links-groen tot rechts-conservatief, moeten de winnaar ondersteunen in de verkiezingscampagne tegen huidig premier Viktor Orban. De oppositie was tot nu toe erg verdeeld.

'Vandaag hebben we ook de oppositie veranderd', aldus Marki-Zay. De oppositie kan volgens hem enkel Orban verslaan als ze samenwerkt. 'De uitweg is niet naar rechts of links, maar wel naar boven', zei hij.

Marki-Zay en zijn tegenstander Klara Dobrev waren het met elkaar eens dat de samenhang van de oppositie niet verbroken kan worden. Marki-Zay is econoom, praktiserend katholiek en heeft enige nationale bekendheid als burgemeester van de provinciestad Hodmezovasarhely. Hij is niet partijgebonden. Zijn sterkte is dat hij conservatieve kiezers kan aantrekken, die misschien niet meer overtuigd zijn van de manier waarop Orban het land bestuurt. Zijn conservatisme gaat echter ook gepaard met een open geest, tolerantie en de bereidheid om compromissen te sluiten, waardoor hij ook de meer linkse kiezers uit de grootsteden zou moeten kunnen overtuigen.

Een recordaantal Hongaren (662.016) stemde tijdens de zes dagen van de voorverkiezingen. Eind september namen ook al 633.811 kiezers deel aan de eerste ronde van de verkiezingen, een aantal dat toen al de verwachtingen overtrof. In de eerste ronde namen vijf kandidaten het tegen elkaar op.

De 49-jarige outsider won de door de oppositie georganiseerde voorverkiezingen met 56,71 procent van de sociaaldemocratische Klara Dobrev (43,29 procent), meldt de verkiezingscommissie.Het was de eerste keer dat in Hongarije voorverkiezingen werden georganiseerd om een gezamenlijke oppositiekandidaat te verkiezen. Zes oppositiepartijen, van links-groen tot rechts-conservatief, moeten de winnaar ondersteunen in de verkiezingscampagne tegen huidig premier Viktor Orban. De oppositie was tot nu toe erg verdeeld. 'Vandaag hebben we ook de oppositie veranderd', aldus Marki-Zay. De oppositie kan volgens hem enkel Orban verslaan als ze samenwerkt. 'De uitweg is niet naar rechts of links, maar wel naar boven', zei hij. Marki-Zay en zijn tegenstander Klara Dobrev waren het met elkaar eens dat de samenhang van de oppositie niet verbroken kan worden. Marki-Zay is econoom, praktiserend katholiek en heeft enige nationale bekendheid als burgemeester van de provinciestad Hodmezovasarhely. Hij is niet partijgebonden. Zijn sterkte is dat hij conservatieve kiezers kan aantrekken, die misschien niet meer overtuigd zijn van de manier waarop Orban het land bestuurt. Zijn conservatisme gaat echter ook gepaard met een open geest, tolerantie en de bereidheid om compromissen te sluiten, waardoor hij ook de meer linkse kiezers uit de grootsteden zou moeten kunnen overtuigen. Een recordaantal Hongaren (662.016) stemde tijdens de zes dagen van de voorverkiezingen. Eind september namen ook al 633.811 kiezers deel aan de eerste ronde van de verkiezingen, een aantal dat toen al de verwachtingen overtrof. In de eerste ronde namen vijf kandidaten het tegen elkaar op.