Hong Kong ontraadt reizen naar Filipijnen

24/08/10 om 11:06 - Bijgewerkt om 11:06

Hong Kong reageert geschokt op de dodelijke afloop van een gijzelingsdrama in de Filipijnse hoofdstad Manilla.

Hong Kong ontraadt reizen naar Filipijnen

© EPA

Hong Kong reageert geschokt op de dodelijke afloop van een gijzelingsdrama in de Filipijnse hoofdstad Manilla, en heeft een negatief reisadvies voor de Filipijnen uitgevaardigd.

In Hong Kong hangen vlaggen dinsdag halfstok. Bij de opening van de beurs werd een minuut stilte gehouden.

De Chinese regering eist een grondig onderzoek naar de aanpak van het gijzelingsdrama door de Filipijnse politie. President Benigno Aquina heeft antwoorden beloofd.

Doden

Een vijftiental toeristen werd maandag meer dan tien uur lang gegijzeld door een gewapende ex-politieagent. Rolando Mendoza (55) werd begin dit jaar ontslagen en eiste zijn job terug.

Bij het gijzelingsdrama kwamen uiteindelijk acht toeristen uit Hong Kong om het leven. Ze werden door Mendoza doodgeschoten nadat onderhandelingen met de politie waren mislukt.

Mendoza opende het vuur nadat hij had gezien hoe zijn broer, die hielp bij de onderhandelingen, werd weggevoerd door de politie. Toen de politie de bus bestormde, werd Mendoza zelf doodgeschoten.

Onder meer verschillende overlevenden van het drama hebben felle kritiek geuit op de Filipijnse politie, die besluiteloos en te traag zou zijn geweest in de aanpak van de gijzeling.

Lees meer over:

Onze partners