Interim-president Roberto Micheletti van Honduras heeft vannacht een akkoord bereikt die de terugkeer van de afgezette president Manuel Zelaya mogelijk moet maken.

De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) maakte het akkoord in de nacht van donderdag op vrijdag bekend. De beslissing moet nog in het Congres van Honduras gestemd worden.

Donderdagavond kort na 22 uur lokale tijd verklaarde Micheletti dat hij "met plezier kon aankondigen dat zijn onderhandelingsteam een akkoord kon ondertekenen".

Het akkoord voorziet de mogelijkheid dat Zelaya opnieuw zijn functies in handen krijgt, nadat het Congres een voorstel, dat eerst nog via het Hooggerechtshof moet passeren, goedgekeurd heeft. Volgens Micheletti staat in het akkoord ook het voornemen te lezen om een verzoeningsregering te vormen en om - zoals voorzien - presidentsverkiezingen op 29 november te organiseren. Hij vraagt de internationale gemeenschap om de sancties die sinds de staatsgreep tegen Honduras van toepassing zijn, op te heffen.

Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton reageerde vrijdag alvast positief op het "historische akkoord" in Honduras, dat een punt zet achter de politieke impasse waarin het land verzeild raakte na de staatsgreep van 28 juni.

Interim-president Roberto Micheletti van Honduras heeft vannacht een akkoord bereikt die de terugkeer van de afgezette president Manuel Zelaya mogelijk moet maken. De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) maakte het akkoord in de nacht van donderdag op vrijdag bekend. De beslissing moet nog in het Congres van Honduras gestemd worden.Donderdagavond kort na 22 uur lokale tijd verklaarde Micheletti dat hij "met plezier kon aankondigen dat zijn onderhandelingsteam een akkoord kon ondertekenen".Het akkoord voorziet de mogelijkheid dat Zelaya opnieuw zijn functies in handen krijgt, nadat het Congres een voorstel, dat eerst nog via het Hooggerechtshof moet passeren, goedgekeurd heeft. Volgens Micheletti staat in het akkoord ook het voornemen te lezen om een verzoeningsregering te vormen en om - zoals voorzien - presidentsverkiezingen op 29 november te organiseren. Hij vraagt de internationale gemeenschap om de sancties die sinds de staatsgreep tegen Honduras van toepassing zijn, op te heffen.Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton reageerde vrijdag alvast positief op het "historische akkoord" in Honduras, dat een punt zet achter de politieke impasse waarin het land verzeild raakte na de staatsgreep van 28 juni.