Volgens de betogers, onder wie een aantal actievoerders van 'Welkom in Palestina', werden ze zonder enige aanleiding hardhandig opgepakt en verschillende dagen opgesloten. De manifestanten hekelen ook het gebrek aan reactie vanwege de Europese overheden.

'Behandeld als terroristen'

'We gingen niet naar Israël om de blokkade van de Gazastrook te doorbreken', zegt Abdellah, een van de actievoerders. 'We waren uitgenodigd door culturele organisaties uit de Westelijke Jordaanoever, uit Bethlehem, maar met haar houding heeft de Israëlische overheid bewezen dat ze niet alleen Gaza, maar álle Palestijnse gebieden blokkeert. We moesten liegen om naar Israël te kunnen reizen en eenmaal ter plekke werden we als terroristen behandeld.'

Volgens Abdellah en verschillende andere betogers begon die behandeling al voor hun vertrek, toen een aantal deelnemers, voornamelijk Fransen, de toegang tot het vliegtuig werd ontzegd en hun vlucht op vraag van de Israëlische overheid vertraagd werd. Op de luchthaven van Tel Aviv werd de groep nog voor de douanecontrole gearresteerd.

Bedreigingen en slagen 'Dat gebeurde op zeer agressieve en intimiderende wijze', getuigen de groepsleden. 'We werden urenlang vastgehouden, gefilmd, ondervraagd, vernederd en zelfs geslagen. Al die tijd mochten we niets zeggen en kregen we geen druppel water, zelfs de minderjarigen en de zieken niet.'

Juridisch vacuüm Van de luchthaven ging het naar twee detentiecentra in Tel Aviv en Bersheeva. 'Daar kregen we een bord te zien waarop de rechten van gedetineerden opgesomd stonden', gaan de getuigen verder.

'Alleen werden die voor ons niet gerespecteerd. Volgens de Israëliërs waren we zogezegd geen gevangenen maar illegale immigranten, hoewel ieder van ons een geldig paspoort had. Bovendien hadden we volgens hen nooit voet gezet op Israëlische bodem, maar bevonden we ons op internationaal territorium. We zaten met andere woorden in een juridisch vacuüm waain zij vrij spel hadden. We mochten niemand bellen, geen advocaat spreken, niets.'

'Israël heeft zijn ware gelaat getoond'

Ook in de gevangenis werden de groepsleden naar eigen zeggen bedreigd en vrnederd. Pas toen ze dreigden met een hongerstaking, stelden de Israëliërs alles in het werk om hen zo snel mogelijk uit te wijzen.

'Israël beweert dat het de enige democratie in het Midden-Oosten is, maar heeft hier zijn ware gelaat getoond. En de Europese overheden hebben geen vinger uitgestoken om hun onderdanen bij te staan.' (Belga/SD)

Volgens de betogers, onder wie een aantal actievoerders van 'Welkom in Palestina', werden ze zonder enige aanleiding hardhandig opgepakt en verschillende dagen opgesloten. De manifestanten hekelen ook het gebrek aan reactie vanwege de Europese overheden. 'Behandeld als terroristen' 'We gingen niet naar Israël om de blokkade van de Gazastrook te doorbreken', zegt Abdellah, een van de actievoerders. 'We waren uitgenodigd door culturele organisaties uit de Westelijke Jordaanoever, uit Bethlehem, maar met haar houding heeft de Israëlische overheid bewezen dat ze niet alleen Gaza, maar álle Palestijnse gebieden blokkeert. We moesten liegen om naar Israël te kunnen reizen en eenmaal ter plekke werden we als terroristen behandeld.' Volgens Abdellah en verschillende andere betogers begon die behandeling al voor hun vertrek, toen een aantal deelnemers, voornamelijk Fransen, de toegang tot het vliegtuig werd ontzegd en hun vlucht op vraag van de Israëlische overheid vertraagd werd. Op de luchthaven van Tel Aviv werd de groep nog voor de douanecontrole gearresteerd. Bedreigingen en slagen 'Dat gebeurde op zeer agressieve en intimiderende wijze', getuigen de groepsleden. 'We werden urenlang vastgehouden, gefilmd, ondervraagd, vernederd en zelfs geslagen. Al die tijd mochten we niets zeggen en kregen we geen druppel water, zelfs de minderjarigen en de zieken niet.' Juridisch vacuüm Van de luchthaven ging het naar twee detentiecentra in Tel Aviv en Bersheeva. 'Daar kregen we een bord te zien waarop de rechten van gedetineerden opgesomd stonden', gaan de getuigen verder. 'Alleen werden die voor ons niet gerespecteerd. Volgens de Israëliërs waren we zogezegd geen gevangenen maar illegale immigranten, hoewel ieder van ons een geldig paspoort had. Bovendien hadden we volgens hen nooit voet gezet op Israëlische bodem, maar bevonden we ons op internationaal territorium. We zaten met andere woorden in een juridisch vacuüm waain zij vrij spel hadden. We mochten niemand bellen, geen advocaat spreken, niets.' 'Israël heeft zijn ware gelaat getoond' Ook in de gevangenis werden de groepsleden naar eigen zeggen bedreigd en vrnederd. Pas toen ze dreigden met een hongerstaking, stelden de Israëliërs alles in het werk om hen zo snel mogelijk uit te wijzen. 'Israël beweert dat het de enige democratie in het Midden-Oosten is, maar heeft hier zijn ware gelaat getoond. En de Europese overheden hebben geen vinger uitgestoken om hun onderdanen bij te staan.' (Belga/SD)