Honderden Russische nationalisten opgepakt in Moskou

Agenten arresteren een man die verdacht wordt deel uit te maken van het protest tegen de regering, Moskou, 5 november 2017. © Reuters

De Russische politie heeft vandaag meer dan 260 vermoedelijke aanhangers van een nationalistische groepering opgepakt.

Sommigen zouden wapens ter zelfverdediging en messen bij zich hebben gehad, bericht het Russische agentschap Tass. De manifestanten protesteerden naar aanleiding van de verjaardag van de Oktoberrevolutie tegen de regering-Poetin.

De geheime dienst FSB pakte vrijdag al enkele leden op.

Aanhangers van de nationalistische beweging ‘Artpodgotovka’ verzamelden vandaag in het centrum van Moskou. Volgens een woordvoerder van de politie werden er 263 opgepakt. De arrestaties worden ook bevestigd door het burgerrechtenportaal OVD-Info, dat ook melding maakt van arrestaties in Sint-Petersburg en andere Russische steden. De politie zou daarbij vooral jongeren viseren.

De topman van Artpodgotovka, Vjatsjeslav Maltsev, had zijn aanhangers opgeroepen om naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de Oktoberrevolutie de straat op te komen. Hij pleitte voor een nieuwe revolutie, tegen de regering-Poetin.

Voor de Russische autoriteiten is de beweging extremistisch. De geheime dienst FSB pakte vrijdag al enkele leden op, omdat ze aanslagen op regeringsgebouwen zouden hebben voorbereid, luidt het.

Partner Content