Honderden doden door aardbeving en tsunami op Indonesisch eiland Celebes

Mensen stappen voorbije dode lichamen - onder blauwe bedekking - na een sterke aardbeving op het Indonesische eiland Celebes, 28 september 2018 © AFP

De aardbeving had een magnitude van 7,5. Eerder was er al een schok van 5,9 op de schaal van Richter voelbaar.

De zware aardbeving, gevolgd door een tsunami, die het Indonesische eiland Sulawesi (Celebes) heeft getroffen, heeft het leven gekost aan minstens 384 mensen. Er vielen ook honderden gewonden. Dat heeft de rampenbestrijdingsdienst zaterdag volgens een nieuwe balans bekendgemaakt.

Het merendeel van de slachtoffers was te betreuren in Palu, een stad van een 350.000 inwoners aan de westkust van Sulawesi. Dat zei Sutopo Purwo Nugroho, woordvoerder van de rampenbestrijdingsdienst, die een oproep lanceerde voor ‘personeel, vrijwilligers en gespecialiseerde uitrusting’.

De aardbeving had een magnitude van 7,5. Het epicentrum bevond zich op 78 kilometer ten noorden van de stad Palu. De aardschok werd gevolgd door een verwoestende tsunami die ook heel wat materiële schade aanrichtte. Verscheidene huizen in Palu werden weggespoeld en ook onder meer een winkelcentrum en een moskee raakten zwaar beschadigd.

Op verschillende plaatsen op Celebes liggen de stroomvoorziening en communicatiekanalen stil. In Palu is de luchthaven gesloten.

Enkele uren voor de aardbeving met magnitude 7,5 had er al een met magnitude 5,9 plaatsgevonden. Die kostte aan één persoon het leven, terwijl tien mensen gewond raakten en verschillende huizen verwoest werden.

Gevangenismuren begeven het

Door de aardbeving zijn ook de muren van een gevangenis in Palu ingestort. Honderden gedetineerden maakten van de gelegenheid gebruik om te ontsnappen. Dat meldden lokale media. In de gevangenis zaten 560 gevangenen, meer dan de helft ging aan de haal. Bij de aardbeving en de daaropvolgende vloedgolf kwamen volgens de huidige vaststellingen meer dan 380 mensen om het leven.

De bewakers konden de gevangenen niet tegenhouden, omdat die met veel meer waren, verklaarde de hoofdcipier. ‘Bovendien moesten de cipiers zichzelf in veiligheid brengen’. De autoriteiten hebben nog geen jacht gemaakt op de ontsnapte gevangenen omdat ze prioritair met de reddingswerken bezig zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content