Honderden demonstranten bestormen parlement Bagdad

© REUTERS

Duizenden demonstranten die politieke hervormingen eisen, zijn de zwaar beveiligde groene zone van de Iraakse hoofdstad Bagdad binnengedrongen. Een honderdtal burgers bezetten het parlement.

De Arabische nieuwszender al-Arabiya toonde zaterdag beelden van aanhangers van de sjiitische prediker Moqtada al-Sadr, die over de betonnen muren klauterden. De Iraakse nieuwssite al-Shafaaq melde dat een aantal demonstranten ook het parlement is binnengedrongen. Zij riepen leuzen zoals ‘de lafaards lopen weg’. Daarmee verwijzen ze naar de wetgevers die het parlement hebben verlaten zonder een oplossing aan te dragen.

Kabinet technocraten

Het parlement bevindt zich net zoals vele ministeries en ambassades in de groene zone van Bagdad. Al-Sadr en zijn aanhangers protesteren al maanden regelmatig voor hervormingen. Zij eisen een kabinet van technocraten. Een parlementaire stemming over de benoeming van verschillende ministerposten werd zaterdag naar komende week verdaagd.

Het parlement kampt al langer met problemen. Zo moesten de parlementsleden al eerder het hoofd bieden aan allerhanden protestacties en volgde de ene mislukte hervormingspoging de andere op. Tegelijk worstelt het land met de bestrijding van terreurgroep Islamitische Staat en met een economische crisis. De terreurorganisatie pleegde diezelfde dag nog een aanslag in Bagdad.

Aanslag IS

Honderden demonstranten bestormen parlement Bagdad
© AFP

Bij de bomaanslag kwamen 24 mensen om het leven. Zeker 33 anderen raakten gewond bij de explosie in de omgeving van Nahrawan in het zuidoosten van Bagdad, onder hen drie veiligheidsagenten. Dat is uit veiligheidskringen vernomen. De soennitische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) eiste in een internetverklaring de verantwoordelijkheid op en verklaarde dat de aanslag gericht was tegen sjiitische ongelovigen.

Volgens nieuwssite Al-Mada Press probeerde de automobilist op een groep sjiitische pelgrims in te rijden. De bom ontplofte op een weg die pelgrims gebruiken om het heilige schrijn van imam al-Khadim in het noorden van Bagdad te bezoeken. De IS heeft in het verleden dergelijke aanslagen in Bagdad en andere Iraakse steden herhaaldelijk opgeëist.

IS bezet ook na de nederlagen van de voorbije maanden nog steeds grote gebieden in het noorden en het westen van het land. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content