Er werd betoogd voor het parlement in Buenos Aires, maar ook in de rest van het land en in de buurlanden Chili, Uruguay en Mexico.

"We zijn op een sociaal en politiek keerpunt gekomen", zegt Fabiana Túñez van de ngo Casa del Encuentro die het protest aanstuurt.

Recentelijk waren er in Argentinië enkele moorden op vrouwen die het land hebben geschokt. Zo werd een lerares voor haar klas door haar man de keel overgesneden. Een veertienjarig meisje dat zwanger bleek, werd door haar ex-vriendje van 16 doodgeslagen. Vervolgens had hij haar in de tuin van haar ouders begraven. De jongen kreeg daarbij hulp van zijn familie.

277 doden

In 2014 werden minstens 277 vrouwen vermoord bij huiselijk geweld, berekende Casa del Encuentro. Vaak gaat het om gruwelijke moorden: tientallen vrouwen werden de jongste jaren levend verbrand. Op een muur werden de namen van honderden vrouwelijke slachtoffers geschreven. Demonstranten konden er ook een handafdruk in rode verf achterlaten.

De ngo verwijst naar de machocultuur in het land als een van de elementen in het geweld, maar wil daar niet al te zeer de nadruk op leggen. Ook mannen zijn slachtoffers, argumenteert men, als ze hun dochters in geweldpleging verliezen.

Er stapten vele mannen in de manifestaties mee. Voetbalsuperster Lionel Messi ondersteunt de strijd tegen wat 'femicide' wordt genoemd. "We roepen luid met alle Argentijnen: 'geen enkele vrouw meer'," schreef hij op zijn Facebookpagina.

(Belga/RR)

Er werd betoogd voor het parlement in Buenos Aires, maar ook in de rest van het land en in de buurlanden Chili, Uruguay en Mexico. "We zijn op een sociaal en politiek keerpunt gekomen", zegt Fabiana Túñez van de ngo Casa del Encuentro die het protest aanstuurt. Recentelijk waren er in Argentinië enkele moorden op vrouwen die het land hebben geschokt. Zo werd een lerares voor haar klas door haar man de keel overgesneden. Een veertienjarig meisje dat zwanger bleek, werd door haar ex-vriendje van 16 doodgeslagen. Vervolgens had hij haar in de tuin van haar ouders begraven. De jongen kreeg daarbij hulp van zijn familie.In 2014 werden minstens 277 vrouwen vermoord bij huiselijk geweld, berekende Casa del Encuentro. Vaak gaat het om gruwelijke moorden: tientallen vrouwen werden de jongste jaren levend verbrand. Op een muur werden de namen van honderden vrouwelijke slachtoffers geschreven. Demonstranten konden er ook een handafdruk in rode verf achterlaten.De ngo verwijst naar de machocultuur in het land als een van de elementen in het geweld, maar wil daar niet al te zeer de nadruk op leggen. Ook mannen zijn slachtoffers, argumenteert men, als ze hun dochters in geweldpleging verliezen.Er stapten vele mannen in de manifestaties mee. Voetbalsuperster Lionel Messi ondersteunt de strijd tegen wat 'femicide' wordt genoemd. "We roepen luid met alle Argentijnen: 'geen enkele vrouw meer'," schreef hij op zijn Facebookpagina. (Belga/RR)