Volgens het Indiase strafrecht, dat bijna 150 jaar oud is en dateert uit de Britse koloniale tijd, is homoseksualiteit een 'onnatuurlijke overtreding' waarop een gevangenisstraf van 10 jaar staat. In 2009 oordeelde het Delhi High Court dat seks met wederzijdse toestemming tussen volwassenen van hetzelfde geslacht niet langer strafbaar is omdat de bestraffing ervan 'een schending van de fundamentele rechten van de grondwet is'.

Die uitspraak heeft het Hooggerechtshof nu vernietigd. Verschillende politieke, sociale en religieuze groeperingen hadden beroep aangetekend tegen de afschaffing van het homoverbod. Het Hooggerechtshof oordeelt nu dat het parlement hierover wetten moet maken.

Achteruit

De uitspraak is een grote tegenslag voor de Indiase holebigemeenschap. 'Het Indiase volk wordt opnieuw een middeleeuwse mentaliteit opgelegd', reageerde advocaat Indira Jaisingh. Hoewel de wet zelden strikt wordt toegepast, klagen homorechtenbewegingen over pesterijen en intimidatie door de politie, die zich op de wet beroept.

'Dit is een vreselijke tegenslag voor de holebi's in India. Het zal onder meer leiden tot meer intimidatie door de politie', zei homorechtenactivist Ashok Row Kavi. Een andere activist had het over een 'totaal onverwachte beslissing van het Hooggerechtshof'.

Volgens het Indiase strafrecht, dat bijna 150 jaar oud is en dateert uit de Britse koloniale tijd, is homoseksualiteit een 'onnatuurlijke overtreding' waarop een gevangenisstraf van 10 jaar staat. In 2009 oordeelde het Delhi High Court dat seks met wederzijdse toestemming tussen volwassenen van hetzelfde geslacht niet langer strafbaar is omdat de bestraffing ervan 'een schending van de fundamentele rechten van de grondwet is'. Die uitspraak heeft het Hooggerechtshof nu vernietigd. Verschillende politieke, sociale en religieuze groeperingen hadden beroep aangetekend tegen de afschaffing van het homoverbod. Het Hooggerechtshof oordeelt nu dat het parlement hierover wetten moet maken. AchteruitDe uitspraak is een grote tegenslag voor de Indiase holebigemeenschap. 'Het Indiase volk wordt opnieuw een middeleeuwse mentaliteit opgelegd', reageerde advocaat Indira Jaisingh. Hoewel de wet zelden strikt wordt toegepast, klagen homorechtenbewegingen over pesterijen en intimidatie door de politie, die zich op de wet beroept. 'Dit is een vreselijke tegenslag voor de holebi's in India. Het zal onder meer leiden tot meer intimidatie door de politie', zei homorechtenactivist Ashok Row Kavi. Een andere activist had het over een 'totaal onverwachte beslissing van het Hooggerechtshof'.