Hommeles in paradijselijke Malediven

© Reuters

Op de paradijselijke eilandengroep in de Indische Oceaan heerst er al weken onrust die tot het aftreden van de president leidde.

President Mohamed Nasheed was sinds 2008 aan de macht. Hij is de eerste democratisch verkozen president op de Malediven. Zijn regering wordt echter regelmatig beschuldigd van corruptie en slecht financieel beheer. In de lente van 2011 waren er al manifestaties, maar die werden toen uiteengeslagen.

Na de protestacties van de voorbije weken waarbij het aanvankelijk tot botsingen kwam tussen pro-regerings- en pro-oppositieaanhangers, en vervolgens tussen strijdkrachten en politie, verwierven rebellerende en muitende politieagenten de controle over de staatstelevisie waarna de president zijn ontslag indiende en vicepresident Mohamed Waheed de macht overnam.

De 44-jarige Nasheed had tijdens een televisietoespraak als argument voor zijn aftreden gezegd dat hij niet door geweld aan de macht wilde blijven.

De voormalige vicepresident blijft staatsleider tot het mandaat van de ontslagnemende president afloopt in november 2013.

Staatsgreep
De partij van Nasheed spreekt van een staatsgreep. De president zou door de veiligheidsdiensten met wapengeweld tot het opgeven van zijn ambt zijn gedwongen. “De president werd onder gerichte wapens gedwongen zijn ontslagbrief te ondertekenen”, zegt de minister van Buitenlandse Zaken Ahmed Naseem. De soldaten en politieagenten hadden op bevel van vicepresident Mohammed Waheed gehandeld. “Dit is een staatsgreep”.

Naseem had dinsdag eveneens zijn ambt neergelegd. Hij behoort net als Nasheed tot de Maledivische Democratische Partij (MDP).

Machtsstrijd
Maar achter het verhaal van corruptie en machtsmisbruik van de president ligt meer. Er zou namelijk een machtsstrijd aan de gang zijn tussen de vroegere autocratische heerser Maumoon Abdul Gayoom en Nasheed. Na 30 jaar aan de macht moest Gayoom bij de verkiezingen van 2008 zijn meerdere erkennen in de vroegere politieke gevangene Nasheed.

De rust lijkt na het ontslag van de president echter nog niet teruggekeerd. In de op een na grootste stad op de Malediven, Addu, heerst nog steeds chaos. Politiebureaus worden aangevallen en in brand gestoken. “Hier is geen wet of orde meer. Dit is een totale ineenstorting”, zegt de burgemeester van de stad.

Op de Malediven, vermaard als toeristische bestemming, wonen zo’n 330.000 soennitische moslims. Velen van hen leven in armoede. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content