Holocaust-vergelijking: Netanyahu weigert ‘in eigen hert’ te kijken

Benjamin Netanyahu © Reuters

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft woedend gereageerd op de oproep van de vicechef van de militaire staf, een vergelijking te maken tussen wat zich in de jaren ’30 in nazi-Duitsland afspeelde en wat er in het hedendaagse Israël gebeurt wat betreft intolerantie en racisme.

Yair Golan had woensdag tijdens Holocaust Remembrance Day (herdenkingsdag van de Holocaust) gelijkenissen getrokken tussen het “ziekmakende proces” van het Duitsland van de jaren ’20 en ’30 en de huidige staat der dingen in Israël.

‘Bibi’ noemde die vergelijking en de oproep tot introspectie “onaanvaardbaar” en “razend makend”.

De uitspraken van Golan werden in het bijzonder in het rechtse Israëlische kamp woedend onthaald. Sommige politici eisten een verontschuldiging van de militair, anderen zoals de extreemrechtse minister van Sport en Cultuur willen diens ontslag.

Zeer moedig

Minister van Defensie Moshe Yaalon nam de verdediging van Golan op zich. Hij ergerde zich aan de manier waarop diens woorden werden “verdraaid”.

Generaal met rust Giora Eiland vindt Golan “zeer moedig” en ziet in de vulkaan van kritiek op de man een zoveelste bewijs van de “intolerantie” van de rechtse Israëlische maatschappij tegenover alles wat afwijkt van het eenheidsdenken. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content