De Franse president François Hollande heeft een ontmoeting van Franse parlementsleden met het Syrische staatshoofd Bashar al-Assad veroordeeld. De parlementariërs, die op eigen houtje handelden, hebben een gesprek gevoerd met "een dictator die voor één van de ergste burgeroorlogen van de voorbije jaren verantwoordelijk is". Dat zei Hollande tijdens een bezoek in de Filipijnse hoofdstad Manilla.

Consequenties

Eerder al had premier Manuel Valls op de zender BFMTV het initiatief veroordeeld. Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukte dat de afgevaardigden zonder officiële opdracht door Assad werden ontvangen. PS-voorzitter Jean-Christophe Cambadélis kondigde consequenties aan voor de parlementsleden.

De vier afgevaardigden, zowel uit het linkse als het rechtse kamp, maken deel uit van een parlementaire groep voor Frans-Syrische vriendschap. Drie van hen hadden een ontmoeting met Assad. De socialist Gérard Bapt, die "uit morele overwegingen" niet mee op de koffie wilde gaan bij Assad, sprak op de zender France Inter van een "louter privé-bezoek". Het ging erom een weg te vinden voor toenadering en vrede. (Belga/WB)

De Franse president François Hollande heeft een ontmoeting van Franse parlementsleden met het Syrische staatshoofd Bashar al-Assad veroordeeld. De parlementariërs, die op eigen houtje handelden, hebben een gesprek gevoerd met "een dictator die voor één van de ergste burgeroorlogen van de voorbije jaren verantwoordelijk is". Dat zei Hollande tijdens een bezoek in de Filipijnse hoofdstad Manilla.Eerder al had premier Manuel Valls op de zender BFMTV het initiatief veroordeeld. Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukte dat de afgevaardigden zonder officiële opdracht door Assad werden ontvangen. PS-voorzitter Jean-Christophe Cambadélis kondigde consequenties aan voor de parlementsleden. De vier afgevaardigden, zowel uit het linkse als het rechtse kamp, maken deel uit van een parlementaire groep voor Frans-Syrische vriendschap. Drie van hen hadden een ontmoeting met Assad. De socialist Gérard Bapt, die "uit morele overwegingen" niet mee op de koffie wilde gaan bij Assad, sprak op de zender France Inter van een "louter privé-bezoek". Het ging erom een weg te vinden voor toenadering en vrede. (Belga/WB)