Hollande vergelijkt WOI met huidige conflicten: ‘Neutraal blijven niet langer mogelijk’

Franse president Francois Hollande © Reuters

Tijdens de herdenking van de Eerste Wereldoorlog heeft de Franse president François Hollande de parallel getrokken tussen de oorlog toen en de conflicten die de huidige wereld teisteren.

De Franse president François Hollande heeft in Luik de parallel getrokken tussen de Eerste Wereldoorlog en de conflicten die de huidige wereld teisteren.

De Franse president François Hollande bracht hulde aan de Belgische soldaten die sneuvelden om de onafhankelijkheid van het land te verdedigen. Hij bracht ook de honderdduizenden Franse soldaten in herinnering die België ter hulp kwamen. Daarmee werd volgens hem tussen beide landen een bloedband gecreëerd die nog steeds bestaat.

‘ Hoe kan je neutraal blijven als een passagiersvliegtuig wordt neergehaald ?’

Verderop in zijn speech legde Hollande de link tussen de neutraliteit van België in 1914 en de hedendaagse politiek. Vandaag is neutraal blijven ten opzichte van de rest van de wereld niet langer mogelijk, vindt hij. “Hoe kan je neutraal blijven als een volk, niet ver van Europa, vecht voor haar rechten en haar territoriale integriteit? Hoe kan je neutraal blijven als een passagiersvliegtuig wordt neergehaald in Oekraïne? Hoe kan je neutraal blijven als een bevolking wordt uitgemoord, zoals in Irak, of in Syrië, waar minderheden worden vervolgd? Hoe kan je neutraal blijven als een bevriend land als Libanon zijn territoriale integriteit bedreigd ziet? Hoe kan je neutraal blijven tegenover Gaza, waar het dodelijk conflict al een maand duurt?”

Hollande waarschuwde voor de terugkeer van nationalistisch egoïsme, separatisme en xenofobie. “Er is een verplichting om te handelen en het is Europa dat zijn verantwoordelijkheden moet nemen. Ook dat is de boodschap die we vandaag moeten onthouden”, zei hij. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content