Zijn keuze is niet onverwacht: zondagavond had Hollande Macron al met zijn zege in de eerste ronde gefeliciteerd, en Macron is bovendien een oudgediende van de PS. Onder Hollande was hij een tijd minister van Economie. In die hoedanigheid drukte hij er de controversiële, naar hem genoemde arbeidswet door.

Tegelijk waarschuwde Hollande maandag voor de "gevaren van extreemrechts". Dat Marine Le Pen, frontvrouw van het Front National, in de tweede ronde is geraakt, bestempelde de bewoner van het Elysée als "een risico voor ons land".

Fillon trekt conclusies

François Fillon zal de lijst van Les Republicains voor de in juni te houden Franse parlementsverkiezingen niet aanvoeren. Dat is, zoals de door schandalen geplaagde verliezende presidentskandidaat van centrumrechts maandag zelf meedeelde, het gevolg van zijn nederlaag zondag bij de eerste ronde. Daardoor heeft hij "niet meer de legitimiteit" om lijsttrekker van Les Republicains te zijn.

Le Pen zet (eventjes) stap opzij als partijvoorzitter

Om zich beter te kunnen voorbereiden op de tweede, beslissende ronde van de Franse presidentsverkiezingen heeft kandidate Marine Le Pen van het Front National (FN) maandag gezegd, in de aanloop naar die tweede ronde, op 7 mei, afstand te doen van het voorzitterschap van de rechts-nationalistische partij.

Volgens de Britse omroep BBC is het onduidelijk of die stap zeer tijdelijk dan wel permanent is, maar Le Pen heeft het zelf over een korte stap opzij ("en congé") om "boven de partijbelangen" uit te stijgen. Zij lanceerde tevens een aanval op haar rivaal, de centrist Emmanuel Macron, die zij vooral verweet "mist te spuien" over zijn werkelijke programma.

Definitieve cijfers maken voorsprong Macron iets groter

Centrumkandidaat Emmanuel Macron heeft de eerste ronde van de presidentsverkiezingen gewonnen met 24,01 procent van de stemmen. Dat blijkt uit de definitieve cijfers van de stembusgang zondag, maandagnamiddag gepubliceerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken. In de tweede ronde neemt hij het op tegen Marine Le Pen, die met een score van 21,3% op de tweede plaats eindigde. In absolute cijfers geeft dat 8,657 miljoen stemmen voor de partijloze Macron, 7,679 miljoen voor de leidster van extreemrechts.

Met respectiievelijk 20,01% en 19,58% van de stemmen vallen de rechtse kandidaat François Fillon en de linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon 19,58% nipt uit de boot. PS'er Benoit Hamon met 6,36% en Nicolas Dupont-Aignan (Debout la République) met 4,72% eindigden op verre afstand - voor de PS een historisch dieptepunt. In totaal brachten 37 miljoen Fransen hun stem uit, goed voor een opkomst van 77 procent.

Zijn keuze is niet onverwacht: zondagavond had Hollande Macron al met zijn zege in de eerste ronde gefeliciteerd, en Macron is bovendien een oudgediende van de PS. Onder Hollande was hij een tijd minister van Economie. In die hoedanigheid drukte hij er de controversiële, naar hem genoemde arbeidswet door. Tegelijk waarschuwde Hollande maandag voor de "gevaren van extreemrechts". Dat Marine Le Pen, frontvrouw van het Front National, in de tweede ronde is geraakt, bestempelde de bewoner van het Elysée als "een risico voor ons land".François Fillon zal de lijst van Les Republicains voor de in juni te houden Franse parlementsverkiezingen niet aanvoeren. Dat is, zoals de door schandalen geplaagde verliezende presidentskandidaat van centrumrechts maandag zelf meedeelde, het gevolg van zijn nederlaag zondag bij de eerste ronde. Daardoor heeft hij "niet meer de legitimiteit" om lijsttrekker van Les Republicains te zijn. Om zich beter te kunnen voorbereiden op de tweede, beslissende ronde van de Franse presidentsverkiezingen heeft kandidate Marine Le Pen van het Front National (FN) maandag gezegd, in de aanloop naar die tweede ronde, op 7 mei, afstand te doen van het voorzitterschap van de rechts-nationalistische partij.Volgens de Britse omroep BBC is het onduidelijk of die stap zeer tijdelijk dan wel permanent is, maar Le Pen heeft het zelf over een korte stap opzij ("en congé") om "boven de partijbelangen" uit te stijgen. Zij lanceerde tevens een aanval op haar rivaal, de centrist Emmanuel Macron, die zij vooral verweet "mist te spuien" over zijn werkelijke programma. Centrumkandidaat Emmanuel Macron heeft de eerste ronde van de presidentsverkiezingen gewonnen met 24,01 procent van de stemmen. Dat blijkt uit de definitieve cijfers van de stembusgang zondag, maandagnamiddag gepubliceerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken. In de tweede ronde neemt hij het op tegen Marine Le Pen, die met een score van 21,3% op de tweede plaats eindigde. In absolute cijfers geeft dat 8,657 miljoen stemmen voor de partijloze Macron, 7,679 miljoen voor de leidster van extreemrechts.Met respectiievelijk 20,01% en 19,58% van de stemmen vallen de rechtse kandidaat François Fillon en de linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon 19,58% nipt uit de boot. PS'er Benoit Hamon met 6,36% en Nicolas Dupont-Aignan (Debout la République) met 4,72% eindigden op verre afstand - voor de PS een historisch dieptepunt. In totaal brachten 37 miljoen Fransen hun stem uit, goed voor een opkomst van 77 procent.