De Franse president François Hollande heeft afgelopen week de Europese staats- en regeringsleiders een reeks groeimaatregelen "met onmiddellijk effect" voorgesteld, voorafgaand aan de Europese top op 28 en 29 juni in Brussel. De kostprijs: 120 miljard euro. Dat bericht het Franse magazine Journal du dimanche.

Het magazine kon een kopie van het 11 pagina's tellende document inkijken dat de Franse president naar verschillende Europese leiders verstuurde, onder wie de Duitse kanselier Angela Merkel. In het document, een "Pact voor groei in Europa", doet Hollande voorstellen om de Europese economie te herlanceren, vooral via grote projecten, onder andere rond hernieuwbare energie en biotechnologie.

"De Europese Raad moet vanaf juni beslissingen nemen over 120 miljard euro aan groeimaatregelen met snel effect", schrijft Hollande. "Ze moeten voor eind dit jaar tot stand komen, met vooral een taks op financiële transacties. Bovendien moeten ze gepaard gaan met werkgelegenheidsmaatregelen, eerst en vooral voor jongeren."

De 120 miljard zou van drie bronnen komen. Ten eerste van de Europese structuurfondsen (55 miljoen). Daarnaast van de Europese Investeringsbank (60 miljoen), die daarvoor op de markten moet lenen tot de lidstaten een hogere bijdrage betalen. "Die som leent ze op haar beurt uit voor infrastructuurprojecten." Ten slotte wil Hollande 4,5 miljard ophalen via "project bonds", gemeenschappelijke obligaties van verschillende Europese landen om grote continentale infrastructuurprojecten te financieren - een idee dat hij al verdedigde tijdens zijn verkiezingscampagne. Volgens Le Journal du Dimanche stelt Hollande voor "op langere termijn" tot 10 miljard euro op te halen. (Belga/RDM)

De Franse president François Hollande heeft afgelopen week de Europese staats- en regeringsleiders een reeks groeimaatregelen "met onmiddellijk effect" voorgesteld, voorafgaand aan de Europese top op 28 en 29 juni in Brussel. De kostprijs: 120 miljard euro. Dat bericht het Franse magazine Journal du dimanche. Het magazine kon een kopie van het 11 pagina's tellende document inkijken dat de Franse president naar verschillende Europese leiders verstuurde, onder wie de Duitse kanselier Angela Merkel. In het document, een "Pact voor groei in Europa", doet Hollande voorstellen om de Europese economie te herlanceren, vooral via grote projecten, onder andere rond hernieuwbare energie en biotechnologie. "De Europese Raad moet vanaf juni beslissingen nemen over 120 miljard euro aan groeimaatregelen met snel effect", schrijft Hollande. "Ze moeten voor eind dit jaar tot stand komen, met vooral een taks op financiële transacties. Bovendien moeten ze gepaard gaan met werkgelegenheidsmaatregelen, eerst en vooral voor jongeren." De 120 miljard zou van drie bronnen komen. Ten eerste van de Europese structuurfondsen (55 miljoen). Daarnaast van de Europese Investeringsbank (60 miljoen), die daarvoor op de markten moet lenen tot de lidstaten een hogere bijdrage betalen. "Die som leent ze op haar beurt uit voor infrastructuurprojecten." Ten slotte wil Hollande 4,5 miljard ophalen via "project bonds", gemeenschappelijke obligaties van verschillende Europese landen om grote continentale infrastructuurprojecten te financieren - een idee dat hij al verdedigde tijdens zijn verkiezingscampagne. Volgens Le Journal du Dimanche stelt Hollande voor "op langere termijn" tot 10 miljard euro op te halen. (Belga/RDM)