Hollande roept Egyptische ambassadeur op het matje

© Image Globe

De Franse president François Hollande roept de Egyptische ambassadeur tot de orde in verband met het toenemende geweld in het land.

De Franse president François Hollande roept de Egyptische ambassadeur tot de orde in verband met het toenemende geweld in het land.

De ontmoeting tussen Hollande en de ambassadeur vond donderdagvoormiddag plaats. In Frankrijk is het ongewoon dat de president en niet de minister van Buitenlandse Zaken een ambassadeur om verklaringen vraagt. Volgens het presidentschap maakte de omvang van het bloedvergieten in Egypte de uitzondering noodzakelijk.

Na de escalatie van het geweld roept ook Guido Westerwelle, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken de Egyptische ambassadeur tot de orde. Dat gebeurt in Berlijn. Daarmee wil de Duitse minister de Egyptische interimregering nog eenmaal duidelijk maken dat aan het bloedvergieten een eind moet komen, zei Westerwelle donderdag bij zijn bezoek in Tunesië.

Behalve Frankrijk en Duitsland heeft ook de Britse regering de Egyptische ambassadeur om een onderhoud verzocht. Buitenlandse Zaken wijst de diplomaat op de bezorgdheid van Londen over het geweld dat al aan meer dan 500 mensen het leven heeft gekost. Londen dringt erop aan dat de Egyptische autoriteiten de grootste terughoudendheid in acht nemen.

Ook VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon heeft de escalatie van het geweld in Egypte opnieuw scherp veroordeeld. In een communiqué vanuit de hoofdzetel van de Verenigde Naties in New York herinnerde Ban woensdagnacht eraan dat tegengestelde opvattingen en ervaringen in de rijke geschiedenis van Egypte niet ongewoon zijn. “Belangrijk is evenwel dat afwijkende meningen respectvol en vreedzaam kunnen geuit worden”, luidt het.

Paus Franciscus heeft tot gebed voor vrede, dialoog en verzoening in Egypte en de hele wereld opgeroepen. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content