Hof van beroep zet deur open voor overdracht van Trumps belastingaangifte aan commissie

Donald Trump. © Getty

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft een nieuwe juridische nederlaag geleden in zijn strijd tegen het overmaken van zijn belastingaangiftes aan een parlementscommissie. Een hof van beroep heeft donderdag geoordeeld dat de belastingsdienst IRS de documenten wel degelijk moet overmaken, meldt CNN.

De voorzitter van de Ways and Means-commissie in het Huis van Afgevaardigden had al in 2019 Trumps belastingaangiftes van de vorige zes jaar opgevraagd. Het Amerikaanse ministerie van Financiën, toen nog onder president Trump, kantte zich daartegen, maar nadat Joe Biden president werd gaf het ministerie wel haar fiat. Het beval aan de IRS om de documenten aan de commissie over te dragen. Trump ging daartegen echter in beroep. In augustus besliste een federale rechtbank in Washington D.C. dat de documenten wel degelijk moesten worden overgemaakt. Maar volgens Trump hadden de rechters verschillende fouten gemaakt, waarna hij naar het hof van beroep trok.  Dat besliste donderdag dat het het bevel tot overdracht van de documenten aan de parlementscommissie niet on hold zal zetten.

Dat betekent dat de Ways and Means-commissie de documenten binnen een week moeten krijgen. Trump kan wel nog in beroep gaan bij het Hooggerechtshof en verwacht wordt dat hij dat ook zal doen. Het is in de Verenigde Staten de gewoonte dat presidentskandidaten hun belastingaangifte publiek maken. Maar Trump heeft zich daar tijdens zijn campagne en ambtstermijn altijd tegen verzet. Dat leidde tot een jarenlange strijd tussen de Republikein en de Democraten, die hem beschuldigen van gesjoemel en daarom zijn financiële gegevens en vooral zijn belastingaaniftes willen inkijken

Partner Content